Kecejte, novináři, co chcete, řekl Babiš. A ozvalo se i slovo „svině“

30.05.2019 7:15

Málokterým očím unikne, že česká krajina je v období kvetoucí řepky doslova zaplavena žlutým mořem. Ve spojitosti s tím lidé kritizují byznys s řepkou olejkou a holding Agrofert, který donedávna patřil premiérovi Andreji Babišovi. Nejde totiž jen o estetický efekt, ale o zacházení s ornou půdou. Premiér se nyní při příležitosti výroční členské schůze Česko-německé obchodní a průmyslové komory bránil slovy, že „včely mají ale řepku rády“, informoval server seznamzprávy.cz. A reakce na sebe nenechaly dlouho čekat.

Kecejte, novináři, co chcete, řekl Babiš. A ozvalo se i slovo „svině“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Babišovu přednášku ve slavné výstavní síni Mánes v centru Prahy si poslechly desítky českých i německých podnikatelů. Hovořil o řadě témat úzce souvisejících s českou přírodou. Své řekl například k emisím, k elektrickým automobilům či k jaderné elektřině.

I když je Babiš v této oblasti často kritizován, že kvůli byznysu s řepkou příroda v mnoha směrech trpí, tak novináře nyní ujistil, že přírodu má rád, chce o ni pečovat a pomoci ji chránit. „My v Čechách máme rádi přírodu,“ ujišťoval přítomné předseda vlády. „Máme obrovský program na vodu, chceme zasadit deset milionů listnáčů, kůrovec nám žere lesy,“ dal za příklad.

Anketa

Jste pro vypsání předčasných voleb do sněmovny?

17%
83%
hlasovalo: 27039 lidí

Rovnou neváhal uvést pozitiva našeho evropského žlutého prvenství. „Včely mají rády řepku. Můžou si kecat novináři, co chtějí. Mají, je to pravda. Já jsem byl v Lysé nad Labem na výstavě,“ řekl premiér při hájení pěstování řepky, jejímž největším zpracovatelem v Česku jsou právě firmy ze svěřenského fondu Andreje Babiše. 

Více než deset let tak platí, že česká krajina se barví do žluta. Na šestině zemědělské půdy kvete řepka olejka. V žádné jiné evropské zemi tolik místa řepka na polích nezabírá. Podle statistik má Česká republika nejvyšší plochu v zastoupení řepky v osevním postupu, je to zhruba 400.000 hektarů. Pěstuje se v podstatě chemickým způsobem, tedy hnojí se postřikem přímo na rostlinu.

Původní zdroj ZDE

„Už jsem o řepce fakt nic psát nechtěl! Ale nedá se nic dělat. Kecá pan premiér. Včely možná řepku rády mívaly, ale všechny dnešní odrůdy jsou samosprašné, tedy žádné opylovače nepotřebují. A včely ji dnes příliš nevyhledávají. Řepková pole jsou biologická poušť postříkaná mnohokrát ročně nejrůznějšími pesticidy. Takže včely, které tam dolétnou, protože celá naše zemědělská krajina je biologická poušť a není moc na výběr, se přiotráví nejrůznějšími ...cidy. No a jestli byl pan premiér v Lysé nad Labem (na myslivecké výstavě Natura Viva), tak jsem si jist, že mu tam nikdo nic o prospěšnosti řepky neříkal...“ poznamenal vědec Jakub Hruška.

„Ten čobol je fakt docela nebezpečná svině,“ poznamenal dále na facebookovém profilu Petr Sedláček.

„Ten chlap je za A úplně mimo, za B jeho arogance je neuvěřitelná, za C vynechával hodiny češtiny. Konec hlášení, pro dnešek končím,“ dodal Lumír Němec.

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …