Keller, Poche a Mynář vystoupili před lidmi a nepěkně se vyjádřili o Klausovi

29.03.2014 8:41

REPORTÁŽ I když je dnes Evropa bohatší než před 40 lety, na hranici bídy žije mnohem více lidí. Těmito slovy zahájil páteční debatu sociolog a lídr sociální demokracie ve volbách do Evropského parlamentu Jan Keller. Podle něj se žádná země není schopna sama bránit nezaměstnanosti a vše udržuje střední třída.

Keller, Poche a Mynář vystoupili před lidmi a nepěkně se vyjádřili o Klausovi
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Keller a Miroslav Poche

O Evropské unii přijel vyprávět do Kina Svět ve Dvoře Králové nad Labem také poslanec Evropského parlamentu Vojtěch Mynář a kandidát Miroslav Poche. Většinu hodinového programu ale věnovali besedě s třemi desítkami posluchačů.

Jan Keller vyjádřil své obavy týkající se nezaměstnanosti v celé Evropě. „I přesto, že je Evropa dva a půl krát bohatší než v osmdesátých letech, na hranici bídy žije mnohem více lidí. Problémem je, že v posledních třiceti letech nadnárodní korporace a pět procent nejmajetnějších obrovsky zbohatlo, zatímco se znásobil počet těch, co jdou dolů,“ vysvětlil hned v úvodu Keller a dodal, že tím vzniká tlak na střední třídu, která se zmenšuje.

Majetní bohatnou a vše drží střední třída

Sdělil, že zatímco bohatí hledají daňové ráje a snižují si daňovou povinnost, jak jen je to možné, chudí daně neplatí a vše drží střední třída, jejichž příjmy stagnují. Podle Kellera k tomu nejvíce přispívají jednostranné tlaky globalizace a korporací. Je nutné klást důraz na sociální otázky: „Německo není schopno to zvládnout, není schopna to zvládnout ani Česká republika. Evropská unie chce státy integrovat, ale každá ze zemí se sociálně deintegruje,“ řekl.

Kandidát ČSSD Miroslav Poche zdůraznil, že ač bývají někdy k unii kritičtí, nepřipojují se k názorům Václava Klause: „Evropská unie není nekritizovatelný projekt, ale nechceme být ti, kteří toho demagogicky zneužívají. Jako byl například bývalý prezident Václav Klaus, který to velmi přeháněl, výsledkem čehož je velmi nízká podpora evropské intergrace v rámci české společnosti,“ vysvětlil Poche a podotkl, že unii chybí také zahraniční a bezpečnostní politika, což se ukázalo nyní na Ukrajině.

Mynář: Václav Klaus kladl Evropské unii klacky pod nohy

Nový přístup k Evropské unii chválil současný poslanec Evropského parlamentu Vojtěch Mynář. „Začala nová etapa mezi vztahem naší republiky k EU s novou vládou a s novým prezidentem. Špatné bylo, že se bývalý prezident Václav Klaus, a to není politika, ale holý fakt, díval na unii skrz prsty, kladl klacky, kam mohl a vládu jakoby smetl,“ řekl Mynář. Podle jeho slov by se nová etapa měla soustředit na to, aby naše země byla rovnoprávným a řádným členem, aby si mohla získat, co jí patří a co by prospělo dalšímu rozvoji země. Vyzvedl peníze z dotací, které pomáhají realizovat různé projekty a připomněl, že Česká republika je v chybovosti v čerpání těchto financí nejhorší.

Besedě dali kandidáti velký prostor a o dotazy nebyla nouze: „Neoznačil bych odpůrce Evropské unie za demagogy, to bychom mohli za demagogy označit stejně tak Švýcarsko a další země. Když byl tady ve Dvoře Králové Václav Klaus, tehdy premiér, bylo tu narváno, nemluvil skoro vůbec, ale jasně a stručně odpovídal. To jen pro představu, jak to tu vypadalo,“ řekl jeden z přítomných.

Sociolog Jan Keller reagoval: „Kdo ví, kolik by dnes přišlo lidí, kdyby tu seděl Václav Klaus a jak by vysvětlil, proč udělal amnestii, to bych byl opravdu zvědav,“ odpověděl.

Vysokoškoláků je více, ale na úkor kvality. Snižují však nezaměstnanost

Miroslav Poche na to odpověděl, že do Evropy musíme vrátit lehký průmysl, který se stěhuje za levnější pracovní silou. „Unie musí zajistit reindustrializaci území a mladým nabídnout možnosti, jako jsou stáže nejen pro vysokoškoláky, ale i středoškolské studenty a dále podpořit technické obory. Ty nám žalostně chybí. Dramaticky jsme zvýšili počet vysokoškoláků, ale na úkor kvality.“

K tomu Jan Keller ještě dodal, že paradoxně více studentů na vysokých školách snižuje nezaměstnanost. Kdyby nestudovali, byli by podle něj na úřadu práce.

Mezi další otázky patřil například náhled na situaci na Ukrajině a Krymu. „Mnozí kritizují tamní referendum, ale před pěti lety se podobné konalo v Kosovu a nevyvolalo to takové diskuze,“ zaznělo z hlediště.

Euro: kdy a proč?

Sociolog Keller řekl, že šlo o narušení suverenity země. Stejně, jako v Kosovu. „My jsme neprotestovali, protože jsme se na tom podíleli. Tak se ozýváme alespoň nyní.“

Ke konci besedy se dostalo na přijetí eura. „Kdy a proč?“ zeptal se jasně muž v publiku. Jan Keller doufal, že na tuto otázku nedojde, jak přiznal. „Oficiální stanovisko je, že euro bychom měli přijmout za čtyři až pět let. Dříve to ani nepůjde. Můžeme se obávat, že přijetí bude spojeno s pokusy o nárůst cen. Takové riziko hrozí, ale existují technické prostředky, jak zvýšení cen minimalizovat,“ vysvětlil Keller a tvrdil, že pokud euro nepřijmeme, Česká národní banka bude pravidelně devalvovat korunu a znevýhodňovat tak úspory lidí.

Na to Miroslav Poche reagoval slovy, že podle jeho názoru by o přijetí eura mělo být veřejné referendum. Další posluchač oponoval, že Evropská unie nefunguje, jak má a devalvace české koruny je toho důkazem.

Došlo i na omezování suverenit členských států. „Regulace z Bruselu ano, ale inteligentní. V něčem je inteligentní a v něčem inteligentní není. Nesmí se pod rouškou regulace hájit zájmy nejsilnějších,“ sdělil Jan Keller.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…