Keller má jasno. Nejde o integraci Romů. Ale o miliony pro agentury

09.09.2011 12:41

Systém u nás není nastaven tak, aby dokázal sociálně slabé integrovat do společnosti. Podle komentáře sociologa Jana Kellera mohou opak tvrdit jen ti, kteří potřebují od vlády peníze na své další výzkumné aktivity anebo chtějí dělat laciná gesta v dobře placených funkcích poradců premiéra.

Keller má jasno. Nejde o integraci Romů. Ale o miliony pro agentury
Foto: Archiv
Popisek: Sociolog Jan Keller

Na premiéra Petra Nečase se snesly výtky, že situaci nezvládá a problém podceňuje poté, co naznačil, že se nebude příliš angažovat ve výbušné situaci kolem Romů. „Myslím si, že se panu premiérovi v tomto bodě křivdí. Ví velice dobře, o co jde, a ví také, že nesmí zbytečně plýtvat silmi," začíná svůj úvodník pro deník Právo sociolog Jan Keller.

Upozorňuje na to, že čistě tržní systém neboli kapitalismus není nastaven tak, aby dokázal sociálně slabé minority integrovat do společnosti. „Opak mohou tvrdit jedině ti, kteří potřebují od vlády dostávat peníze na své další výzkumné aktivity anebo chtějí dělat laciná gesta v dobře placených funkcích premiérských poradců," domnívá se Keller.

SLEDUJEME téma Romové

Evropská ani americká cesta Romům nepomůže

Sociolog je přesvědčen, že se u nás nerozhoduje o tom, zda Romy integrovat, nýbrž o tom, zda jít v jejich izolaci v ghettech americkou, nebo evropskou cestou. „Pokud půjdeme tou první, skončí mladí Romové ve vězení a mladé Romky budou od patnácti let vyrůstat jako matky samoživitelky odkázané na pomoc své rodiny," poukazuje Keller.

Evropská cesta povede k promíchání Romů v ghettech se sociálně slabšími vrstvami neromského obyvatelstva, které skončí tak jako oni. „Českou zvláštností bude snad jen to, že budou utlumeny peníze na činnost státních i nevládních organizací, které se snaží alespoň trochu celý proces zpomalit," konstatuje sociolog.

Po škrtech skončí bez práce sociální i terénní pracovníci

Sociální i terénní pracovníci budou propouštěni a po dvou měsících je pan ministr Drábek pošle na veřejně prospěšné práce pod hrozbou zastavení dávek v nezaměstnanosti. „Pak budou v reflexních vestách sbírat odpadky, sledováni z jedné strany plotu Romy a z druhé Bátorovými a Dobešovými národovci. Ta doba není příliš vzdálená. Než však nastane, proteče příslušnými výzkumnými agenturami ještě mnoho milionů korun," uzavírá Keller svůj komentář.

K věci:

Pane Nečasi, pomozte nám, prosí premiéra Romové 

Romové nejsou Vietnamci. Ti sem přišli pracovat. Jejich šéf má jasno 

Romové chtějí práci a vzdělání, říká exministryně Džamila Stehlíková 

Foto: muni.cz

reklama

autor: jih

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …