Kilo brambor, litr mléka. Víc ne. Tesco a Lidl omezují, v Maďarsku je podle médií nouze

20.12.2022 14:26

Maďarsko před Vánoci trápí rapidní růst cen potravin, který dosahuje neskutečných 50 procent. Obchody už kvůli nedostatku potravin omezily nákup některých potravin, lze například koupit pouze 1 kg brambor nebo litr mléka na osobu. Premiérovi Viktoru Orbánovi tak nevyšel pokus o stanovení cenového stropu některých potravin, který by měl platit do dubna. Orbán byl kvůli nedostatku benzínu a nafty nucen před nedávnem zrušit také dlouhodobý cenový strop na pohonné hmoty.

Kilo brambor, litr mléka. Víc ne. Tesco a Lidl omezují, v Maďarsku je podle médií nouze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čerstvě upečený chléb

Plán maďarské vlády ochránit své obyvatele před nejvyšší inflací v Evropě, která přesahuje 20 procent, se nevyvedl. Místo toho Maďaři před svátky nacházejí prázdné regály a některé základní potraviny jsou na příděl, jak informuje server Echo24.cz. Ceny potravin jsou zároveň na historickém maximu, kdy v listopadu stouply o neuvěřitelných 49 procent.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí
Supermarkety přikročily kvůli nedostatku potravin k přídělovému systému. Například řetězec supermarketů Aldi začal omezovat nákup brambor pouze na 1 kilogram na osobu nebo 1 litr mléka na osobu.

„Přišla jsem sem, protože sousedka říkala, že teď je tu mléko,“ uvedla 67letá obyvatelka Budapešti, před jednou z prodejen Aldi. „Obvykle tu žádné není a vajíčka jsem už dlouho neviděla. Nevím, jak budu péct na Vánoce,“ dodala seniorka. Podle informací agentury Bloomberg podobná omezení zavedly i další supermarkety jako Spar, Lidl nebo Tesco.

Orbánovi tak nevyšel další z jeho plánů, kterými chtěl mírnit dopad vysoké inflace na obyvatele Maďarska. Podle centrální vlády naopak cenové stropy na pohonné hmoty, potraviny nebo hypotéky přinesly zprvu nedostatek potravin, protože se zahraničním dodavatelům nevyplatilo do Maďarska své produkty dodávat, což postupně vedlo k rapidnímu zdražování a opaku toho, co Orbán zamýšlel.

Maďarsko má aktuálně nejvyšší inflaci v Evropě, která činí 22,5 procenta. Inflace tlačí nahoru zejména ceny elektřiny, plynu a dalších paliv, kde ceny stouply meziročně o 65,9 procent. Potraviny meziročně stouply o 43 procent, přičemž například vejce nebo chléb zdražil téměř na dvojnásobek, a podobně jsou na tom další potraviny, jako mléčné výrobky nebo těstoviny.

Zatímco doma Orbán s cenovými stropy experimentuje, na úrovni Evropské unie bylo Maďarsko jediným státem, který hlasoval proti zavedení cenového stropu na plyn v případě, že by cena vystoupala nad předem určenou hranici. Opatření i tak bylo schváleno a vstoupí v platnost od 15. února.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Maďarsko, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePutin z Putimi , 20.12.2022 16:36:31
Tažení proti Orbánovi nabírá na obrátkách, úkolem je zakrýt neschopnost české vlády cokoliv podniknout pro své občany.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…