Kladivo na Okamuru. Noviny představují novou stranu bývalých véčkařů

07.12.2013 7:58

Nová politická strana Republika bývalého poslance za Věci veřejné Michala Babáka má již na 13 krajských organizací a několik desítek členů. V jádru je například Otto Chaloupka, manželka šéfa Hospodářské komory Šárka Kuželová nebo někdejší šéfreportér TV Nova Stanislav Brunclík. Nyní se začíná spekulovat, zdali subjekt nevznikl jako kladivo na Okamurův Úsvit.

Kladivo na Okamuru. Noviny představují novou stranu bývalých véčkařů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Babák

Ustavující sjezd strany, která byla na Ministerstvu vnitra zaregistrována 25. listopadu, je naplánován na konec ledna. „Máme už vybudovanou celorepublikovou strukturu. První konferenci chystáme na konec ledna nebo začátek února," cituje Deník.cz Babáka. Mělo by se jednat o striktně pravicovou stranu, která by se mohla účastnit již evropských voleb. Hlavním cílem jsou však komunální volby 2014.

Lidovým novinám exposlanec Babák řekl, že chce stranou nahradit znevažované VV. „Značka Věcí veřejných byla poněkud poškozena různými aférami a puči. Z toho důvodu jsme začali pracovat na tom, že bychom udělali něco jako náhradní stranu,“ řekl Lidovým novinám Babák.

Hlavní otázkou podle LN je, kdo za projektem stojí a proč. Podle důvěryhodného zdroje deníku byl jedním z důležitých aspektů vzniku Republiky zájem bývalého šéfa VV Víta Bárty „držet na uzdě“ poslance Tomio Okamuru. Tím, že mu unikl mandát za Úsvit, ztratil přímý kontakt na jeho poslanecký klub. Tuhle verzi ale Babák se zakladateli odmítá. Manželka šéfa Hospodářské komory Šárka Kuželová LN sdělila, že by nemohla být ve straně, která by byla jakkoli spojena s bývalým šéfem VV.

Minus pro Úsvit

Republika by tak mohla být v některých bodech Úsvitu podobná a tím mu ubírat hlasy. Voliči strany by měli být hlavně zástupci střední třídy a podnikatelů. Mezi body programu by měla být kritika stran ODS a TOP 09, ale také nepřizpůsobivých menšin, či sebevědomější postavení Česka v Evropské unii.

Sám Babák nebyl před dvěma lety schopen vysvětlit veřejnosti, jakým způsobem véčkám půjčil na kampaň šest milionů korun. Byl podezřelý z praní špinavých peněz, policie na něho ale nic nenašla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…