Klára Samková se vyjádřila k manipulacím se spravedlností. Hlavní roli prý hrála Vesecká

06.02.2014 13:07

Advokátka a nejnověji jednička kandidátky hnutí Úsvit do Evropského parlamentu Klára Samková se ohradila proti tvrzení, že se ona a Tomio Okamura snaží získávat hlasy protiromsky naladěné části veřejnosti upozorňováním na případ Vlastimila Pechance, skinheada odsouzeného za vraždu Roma Oty Absolona.

Klára Samková se vyjádřila k manipulacím se spravedlností. Hlavní roli prý hrála Vesecká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klára Samková

Anketa

Vadí vám ruské zákony postihující propagaci homosexuality?

9%
91%
hlasovalo: 16077 lidí

Samková upozorňuje, že jako advokátka se případu Pechanec věnuje již od roku 2002. Tehdy pomáhala aktivistovi Jakubu Polákovi, který vystupoval jako zmocněnec zavražděného Roma. V průběhu vyšetřování však vyšlo najevo, že způsob zavraždění Oty Absolona, tak jak jej popsala obžaloba, nebyl ani fyzicky proveditelný, což potvrdila i rekonstrukce činu. Orgány činné v trestním řízení to však nijak nevzrušovalo a Pechanec odešel od soudu v poutech a s exemplárním trestem.

Samková se od té doby, více než deset let, snaží na případ upozorňovat, naposledy když vyzývala Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby se o věc začal zajímat.

Na případu Pechanec Samkovou kromě zjevné nespravedlnosti zaujal i fakt, že proces měl zásadní vliv na kariéru jeho žalobkyně, královéhradecké státní zástupkyně Renaty Vesecké, kterou katapultoval rovnou na místo Nejvyšší státní zástupkyně. Význam této kauzy pro svou kariéru opakovaně přiznávala i sama Vesecká.

Podle Samkové se na začátku tisíciletí jednalo o jeden z prvních případů, kdy byla vina či nevina posuzována podle barvy kůže. Následovaly exemplární tresty pro „vítkovské žháře“, profesní likvidace advokáta, který si dovolil upozornit, že znalec mající rodinnou zkušenost s holocaustem nemůže být při vyhodnocování nebezpečí extremismu nikdy úplně nestranný, či podivné vyšetřování sebeobrany muže proti dvěma Romům v Tanvaldu.

„Všechny tyto kauzy byly vyšetřeny a rozhodnuty podle mediálního zadání, nikoliv podle spravedlnosti. V tomto faktu také spočívá obrovská společenská nebezpečnost těchto případů. Ony byly a jsou precedentem, jak manipulovat s trestním vyšetřováním,“ píše Samková. Jako advokátka to považuje za neobyčejně nebezpečné, a právě proto se v kauze tak vehementně angažuje. Rozhodně to prý není proto, že má kandidovat za Úsvit přímé demokracie. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…