Klasnová sepsala, co ji děsí na vítězství knížete a Kalouska

15.01.2013 12:12

Kateřina Klasnová (VV) ve svém komentáři k výsledkům prvního kola prezidentské volby vyjadřuje nespokojenost s postupem Karla Schwarzenberga (TOP 09) do dalšího boje o Hrad kvůli politické kultuře, ze které vychází. A především také kvůli jeho spojení s Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Ačkoli má Klasnová Schwarzenberga ráda jako člověka, svůj hlas mu nedá.

Klasnová sepsala, co ji děsí na vítězství knížete a Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

Klasnová je přesvědčená, že k úspěchu Schwarzenberga nemalou měrou přispěli novináři svou mediální masáží, když hovořili o jeho kvalitách, a pomohli tak v rozhodnutí váhavým voličům. Poslankyně nezpochybňuje mnohé kvality knížete. „Je to vzdělaný, v mnohém noblesní muž, který prezentuje leckteré šlechtické tradice," říká s tím, že jako člověka ho má i ona ráda.

Celý článek ZDE

Naopak za zlé má Klasnová tomuto kandidátovi jeho nadstandardní vztahy s německy mluvícími zeměmi a to, že na vládě i ve sněmovně hlasuje pro věci, s nimiž by slušný politik prostě nemohl souhlasit. Politička zmiňuje především „asociální reformy" z dílny exministra Jaromíra Drábka, nebo „odírání občanů zvyšováním daní podle Kalouska", snižování důchodů, nebo „zlodějsky připravené církevní restituce".

„Co mi však vadí úplně nejvíc, je politická kultura, či spíše nekulturnost vlády, jejímž je noblesní pan Schwarzenberg členem," uvádí dále Klasnová s tím, že období opoziční smlouvy, které je vyčítáno druhému kandidátu Miloši Zemanovi, se dá charakterizovat čitelnější a předvídatelnější politikou, než je tomu nyní.

Schwarzenberg je Kalouskův kůň

„Nehodnotím rozhodnutí vlády v té době učiněná a chápu i tehdejší rozčarování občanů ze spolupráce pravice a levice. Nemohu si ale pomoci, v principu se jednalo o politicky kulturnější spolupráci, než je tomu nyní," dodává.

Karel Schwarzenberg podle Klasnové reprezentuje všechny nešvary, které jsou přičítány dnešní vládě. „A hlavně je to Kalouskův kůň. Tímto nechci Miroslava Kalouska démonizovat, nicméně je jasné, že by to byl právě on, kdo by knížete-prezidenta mocně ovlivňoval. A aby měl ministr financí vliv například na Českou národní banku, to považuji nejen za nevhodné, ale přímo za nebezpečné," varuje poslankyně.

Je proto rozhodnutá Karlu Schwarzenbergovi svůj hlas neodevzdat. Ostatně neučinila tak ani v prvním kole volby.

„Ne, Miloše Zemana si neidealizuji ani v nejmenším. Úplně stejně, jako si neidealizuji současného ministra zahraničí (i když mu to s čírem á la Sex Pistols sluší). V prezidentském úřadu chci ale člověka, který bude mít sílu oponovat vládě a korigovat její kroky, ať už půjde o vládu s účastí ODS, ČSSD nebo Kalouska v jakékoli straně. Na Hradě nemá Strakova akademie co dělat," uzavírá Kateřina Klasnová svůj komentář k výsledkům prvního kola prezidentské volby.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…