Klaus: Čína nám říká, že EU potřebuje revoluci

12.12.2013 13:24

Letošní výročí sametové revoluce bylo tím nejvíce pozapomenutým, protože skončil takzvaný polistopadový režim. Řekl to dnes exprezident Václav Klaus během své přednášky na téma "Šli jsme zpátky do Evropy a kam jsme nakonec došli" na fóru organizovaném týdeníkem Euro.

Klaus: Čína nám říká, že EU potřebuje revoluci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Klaus

"V poslední době u nás nastala změna, která Listopad 1989 moc nepotřebuje. A nejedná se o změnu systému, ale režim se změnil. Skončilo to, co jsme - trochu volně a nespecifikovaně - nazývali polistopadovým režimem. Název toho nového se ještě nezrodil, ale časem na něj přijdeme," řekl.

Podle Klause změny nezpůsobily říjnové volby, ty byly jen "logickým vyústěním současných procesů". "Tyto procesy budou pokračovat na půdorysu, který vznikl říjnovými volbami. Dodal bych, že bohužel," uvedl.

Pokud jde o výrok "šli jsme do Evropy", který byl i v názvu přednášky, ten je podle něj nepřesný a zavádějící. "Nikam jsme nešli. Na ulicích sice byly nápisy Zpět do Evropy, ale to bylo zkratkovité vyjádření našeho záměru stát se opět, svým vlastním úsilím normální evropskou zemí," řekl.

Podle Klause se tehdy vycházelo z toho, že se Československo vrací do Evropy demokratických států, kde jsou všechny státy suverény a není nad nimi další mocenské centrum. A čekalo se také, že se země stane součástí prosperitu garantujícího celku. "Nenastalo ani jedno, ani druhé. Přišli jsme do centralisticky organizovaného celku, který navíc nechtěl a nechce nic jiného, než se více centralizovat a tím i zbavovat demokracie. Dnes vidíme, že i s tou prosperitou je to poněkud složitější," dodal.

Dominantní ideologií se podle něj stává europeismus, který je tvořen idejemi založenými mimo jiné na odmítání národního státu. "Vyvrcholením těchto uniformních ambicí bylo vytvoření společné evropské měny," uvedl exprezident. Evropská měnová unie podle něj nevznikla jako ekonomická nutnost, vznikla jako schválnost evropských elit, které se chtěly zbavit zátěže, kterou pro ně představují evropské demokratické státy.

Na otázku "Kam jsme došli?" je prý možnou odpovědí, že Evropa došla do dnešní slepé uličky, v níž nastalo zastavení jakéhokoli pohybu. A pokud jde o Českou republiku, ta se sice stala normální zemí, nicméně ona normálnost je prý definována jinak, než jak si ji lidé před 24 lety představovali. "Už jsme opět zemí s oslabenou suverenitou, která si nevěří a má nové komplexy méněcennosti," řekl.

Na dotaz přítomných, jestli se on sám chce politicky podílet na tom, aby se současná situace změnila, odmítl přímo odpovědět. "Já mohu jedině kázat," řekl.

Na závěr zmínil nedávné Čínské investiční fórum, které se konalo v Praze. Jeden z vysokých čínských představitelů mu tam prý řekl, že Evropská unie potřebuje revoluci. "Já s tím souhlasím. Že nám to říká už i Čína, to by pro nás mělo být velkým zamyšlením," uzavřel Klaus.

reklama

autor: vam, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …