Klaus: Za komunismu jsme si říkali, jestli to skončí zítra, za měsíc, za rok. Do EU jsme museli, i když já už tehdy věděl...

13.11.2014 11:07

V prostorách Evropského parlamentu se včera konala u příležitosti 25 let po pádu železné opony konference pořádaná uskupením Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD). Záznam vystoupení řečníků byl ve velmi špatné kvalitě. Přesto se ParlamentnímListům.cz podařilo zachytit některá vyjádření Václava Klause, který byl jedním z pozvaných hostů.

Klaus: Za komunismu jsme si říkali, jestli to skončí zítra, za měsíc, za rok. Do EU jsme museli, i když já už tehdy věděl...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus po 25 letech navštívil bývalý Prognostický ústav, kde vystoupil v diskusi s názvem Ukrajina mezi Evropou a Ruskem

Václav Klaus v úvodu konference vyjádřil svoji skepsi nad možností, že by současný socialistický systém fungující v EU mohl být v blízké budoucnosti nahrazen funkčnějším systémem. Při své odpovědi, jak dlouho ještě může stávající systém pokračovat, zmínil období komunismu v Československu. „Většinu svého života jsem prožil v období komunismu. Téměř každý den jsme si říkali, jak tohle ještě může trvat dlouho? Skončí to zítra, příští měsíc, za rok? A ono to nakonec trvalo čtyřicet let," poukazoval Klaus.

Podle bývalého prezidenta České republiky se v současné Evropě stále posílají peníze z jedné země do druhé. Proto se obává, že nesmyslné přerozdělování a faktický socialismus může trvat ještě velmi dlouho. „Za velkou katastrofu rovně považuji zavedení eura. Tento projekt byl bohužel především politický, nikoli ekonomický. Pokud jsme tu mluvili o absenci odpovědnosti, tak právě tento projekt veškerou zodpovědnost jednotlivých evropských států zahubil," kritizoval Klaus.

Jeden z přítomných členů britské politické strany UKIP vyzdvihl postoje a činy Václava Klause v boji proti komunismu a socialismu. Zeptal se jej rovněž, jaké rady by dal dnešním bojovníkům proti socialismu. „Skutečně nechci nikomu dávat žádné rady. Nicméně v období poslední fáze komunismu jsme vůdce tehdejšího komunistického Československa upozorňovali na to, že jimi prováděné změny jsou pouze kosmetického rázu a tedy nedostatečné. Mluvili jsme o tom, že je třeba změnit od základu tehdejší systém," řekl Klaus.

Kompletní vystoupení Václava Klause na konferenci je ZDE.

Podle Klause je nutné dnes, stejně jako před 25 lety, změnit celý systém od samotných základů. „Změny musí být vidět v našem myšlení a následně i v chování. Kosmetické změny stávajícího špatně nastaveného systému nebudou mít žádný efekt. Je skutečně nutné provést systémové změny. Když se ptáte, jaká opatření bych navrhoval, tak jde v podstatě o nesprávně položenou otázku. Zavést nějaká opatření je nepostačující. Reformy či opatření nefunkčního systému nic nevyřeší," zmínil Klaus.

Jeden z dotazů směřujících na bývalého českého prezidenta se týkal jeho podpisu pod smlouvu o přístupu do Evropské unie. Jeho autorka se Václava Klause dotazovala, proč tehdy přístupovou smlouvu podepsal a jak a proč se jeho názor na EU od té doby změnil. „Já jsem svůj názor nezměnil. Okamžitě po pádu komunismu mi bylo jasné, o čem evropský integrační proces je. Proto jsem jej od samého počátku také kritizoval. Lidé v mé zemi však chtěli zpátky do Evropy. Chtěli, aby se Československou stalo normální evropskou zemí," odpověděl Klaus.

Lidé v Československu se rovněž podle Klause chtěli odstřihnout od minulosti a politici tehdy museli jejich vůli vyslyšet, byť by jejich názor mohl být poněkud odlišný. „Skutečně jsem tehdy jako prezident země neměl na výběr. Na rozdíl od Švýcarska či Lichtenštejnska jsme neměli na co navazovat. Buď jsme se mohli vydat po cestě Lukašenka a Miloševiče či vstříc do EU. Když použiji šachovou terminologii, tak to byl tehdy vynucený tah," přiznal Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…