Klaus hrozí vrácením Adenauerovy ceny. Žádnou však nemá

06.03.2012 15:10

Prezident Václav Klaus pohrozil Nadaci Konráda Adenauera, že pokud neumožní přednášku ekonomovi a politiku Petru Machovi, vrátí nadaci její prestižní ocenění, které mu udělila. Pravděpodobně ale nebude zas tak zle. Prezident cenu Nadace Konráda Adenauera nevlastní, pouze regionální ocenění.

Klaus hrozí vrácením Adenauerovy ceny.  Žádnou však nemá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

„Musel bych asi zvážit, zda v tom případě nevrátím cenu, kterou jsem v prosinci 1993 od Nadace K. A. Stiftung v Praze obdržel,“ napsal Václav Klaus řediteli českého zastoupení nadace Hubertu Gehringovi v souvislosti s přednáškou Petra Macha.

Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung ale upozornil, že Klaus nemá co vracet. „Václav Klaus není na seznamu držitelů tří známých Cen Konráda Adenauera, které se udělují za literaturu, ekonomiku a žurnalistiku. Takzvaná "cena" z roku 1993 byla výplodem příliš dychtivého šéfa pražské kanceláře nadace, který se usilovně snažil o dobré vztahy s tehdejším českým premiérem,“ napsal deník a jízlivě dodal. „Vznáší to otázku, jak chce Václav Klaus vrátit cenu, která nebyla.“

Není cena jako cena

Informaci potvrdila i manažerka pražské pobočky nadace Alena Falathová. „Václav Klaus nedostal celoněmeckou Adenauerovu cenu, ale dostal regionální cenu, kterou může udělit ředitel každé pobočky,“ řekla Aktuálně.cz.

Prezident takto nešťastně reagoval na „agenturní zprávu“, podle které Nadace Konrada Adenauera odmítá sponzorovat ekonomickou konferenci na VŠE v Praze, jestliže na ní vystoupí Petr Mach. Zástupce nadace v Praze Hubert Gehring však řekl, že o žádné takové zprávě neví. Objevila se tak i spekulace, že Mach se na přednášku nedostal pouze kvůli kapacitě.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…