Klaus je největší zlo, řekl Babiš a sdělil, koho volil. Došlo i na babičku na ulici

20.09.2013 11:26

REPORTÁŽ Před naplněným královéhradeckým Adalbertinem ve čtvrtek večer odpovídal na otázky voličů Andrej Babiš. Podnikatel a lídr politické strany Ano spolu se svými sympatizanty věnoval většinu svého času odpovědím na otázky veřejnosti. Pustil se i do bývalého prezidenta Václava Klause. Kritizoval také, že stíhaní poslanci sedící ve vězení pobírají plat nebo mluví v Parlamentu, jde prý o světový unikát.

Klaus je největší zlo, řekl Babiš a sdělil, koho volil. Došlo i na babičku na ulici
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Andrej Babiš na mítinku

Přitomné, kterých se sešlo téměř pět set, zajímalo, koho kandidáti Ano volili v minulosti, jak chce Babiš řídit stát jako firmu nebo pracovní vztahy v jeho společnosti. Samotným volebním proslovům věnovalo hnutí Ano pouze chvíli.

Děti by se měly starat o své rodiče, ne naopak

„Podvodů v této zemi bylo už dost, přes šmejdy až po stranu Věci veřejné, to byl vlastně největší podvod poslední doby,“ řekl v úvodním slovu Andrej Babiš. Zmínil také, že není možné, aby ho babička na ulici prosila o zaměstnání pro dvaačtyřicetiletého syna. „V naší době by se měly děti starat o své rodiče, ne naopak. S tím souvisí i půjčky, lichva, zákon o lichvě, který by řekl, že navýšení může být maximálně osm procent. Exekutoři a podobně.

Na pódiu měl s sebou podnikatele Ivana Pilného, známého z televizního pořadu Den D, herce a diplomata Martina Stropnického, starostku Holovous Martinu Berdychovou (za hnutí Východočeši, které se do těchto voleb přidalo k Babišovi), Jana Haranta ze společnosti Agro CS a Jiřího Hlavatého, majitele textilní společnosti Juta v Hradci Králové.

Koho jste volili dříve? Zajímalo voliče

Mezi prvními otázkami zaznělo, jakou stranu a kterého kandidáta na prezidenta volili příznivci Ano. „Za prezidenta jsem volil Karla Schwarzenberga a byl to hlas protestní. Největším zlem v této zemi je Václav Klaus a způsobil jí největší škody. Stal by se ještě premiérem, kdyby neudělal amnestii,“ řekl Babiš.

Ivan Pilný volil dle svých slov ODS, dokud to šlo. „Pak jsem založil vlastní stranu Občané.cz, která měla podobné hodnoty jako Ano, kde už nepůsobím. Za prezidenta jsem volil Schwarzenberga jako protest,“ odpověděl například Pilný.

Diplomat Martin Stropnický volil ODA, ODS, KDU-ČSL, Zelené a hledal prý vždy blízkou partu lidí. „Nyní mám jasno,“ podotkl.

Dopadne Babiš jako Fischer nebo Bárta?

Došlo i na spojení politiky a podnikání a známé prohlášení Andreje Babiše, že chce stát řídit jako firmu. Posluchač Veselý přítomným řekl, že ho zklamal podnikatel Václav Fischer, když vstoupil do politiky. Když se tam chystal Vít Bárta (Věci veřejné), vypadal podle něj jako racionální šance a taky dopadl špatně. Jaká je záruka právě u Babiše?

„Politik je vzor náš všech, vzor moudrosti, pracovitosti a morálky, a tak by to mělo být. Když vidím před svojí firmou odpadek, prostě ho seberu a vyhodím. Co dělám ve firmě nejvíce, je, že chodím a zhasínám světla. A ptám se, když chodíte doma z kuchyně do obýváku, taky zhasnete? Zhasnete. Z hlediska rychlosti a pracovitosti na mě ve firmě nikdo nemá. A mohl bych místo toho hrát golf a nechodit do práce,“ řekl Andrej Babiš.

Politikům chybí zodpovědnost, znělo z pódia

Spolu s Jiřím Hlavatým se shodli na chybějících vzorech ve společnosti, a to i pro mladé. S tím souvisela i jedna z otázek, jak zajistit úctu mladé generace k přírodě, autoritám a jak ji vychovávat.

„Demokracie má dvě strany mince. Jedna jsou práva a druhá zodpovědnost. Na práva se všichni dovoláváme a zodpovědnost tady chybí. Každý politik, který rozhoduje, musí nést také zodpovědnost a může trvat několik generací, než se to naučíme. Základ je právě ve výchově,“ uvedl Ivan Pilný.

Davida Jínka z publika zajímalo, zda Andrej Babiš zná všechny lidi ve své politické straně osobně, jako ve firmě. „Hnutí Ano má asi tisíc sto členů a vzniklo, protože jsem cítil poptávku po změně. Přemýšlím dokonce o jakémsi morálním slibu na veřejnosti pro politiky. Je ale šílené, že dnes poslanci sedící ve vězení pobírají plat, nebo stíhaní lidé mluví v Parlamentu. To je snad světový unikát,“ řekl Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…