Klaus jedná, Kalousek jedná... Zásadní zprávy o tom, co se ,,kutí" v zákulisí naší politiky

21.12.2015 7:11

Co pojí exprezidenta Václava Klause a předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska? Oba vábí spojence napříč politickou scénou. Klaus usiluje o vytvoření široké platformy k migrační krizi, Kalousek se pokouší nalézt „Antizemana“. Ani jednomu se však prozatím příliš nedaří.

Klaus jedná, Kalousek jedná... Zásadní zprávy o tom, co se ,,kutí" v zákulisí naší politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Exprezident Václav Klaus v polovině prosince v rozhovoru pro ČTK oznámil, že usiluje o vytvoření široké platformy k migrační krizi, která by sdružovala politické i další subjekty od ODS po komunisty. „Obrátil jsem se dopisem na předsedy různých politických stran, spolků, organizací, hnutí a vedli jsme s nimi dva měsíce dialog,“ nastínil Klaus, jak se v otázce migrace angažuje. „Hledali jsme možnost vytvoření jakési společné platformy, která by chtěla a která by si kladla za cíl tu výzvu povýšit na vyšší úroveň,“ konstatoval tehdy Klaus s tím, že v čele platformy by stál on sám.

Podle zdrojů Lidových novin se exprezident v první půli prosince setkal na obědě v pražském hotelu Augustin s vedením TOP 09 – včetně předsedy Miroslava Kalouska a jeho předchůdce Karla Schwarzenberga. „Sešli jsme se proto, neb jsme byli bývalou hlavou státu pozváni na neformální oběd, na kterém byla diskutována problematika migrace. Slušně jsme nabídku přijali a stejně tak jsme slušně sdělili, že naše postoje se diametrálně liší. Shodli jsme se na popsání problému, těžko už jsme se mohli shodnout na jeho řešení,“ popsal deníku schůzku jeden z účastníků schůzky – místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

„Košem“ dostal Klaus i od vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka i premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. „Václav Klaus není politický partner, se kterým by mělo pro ČSSD smysl jednat. V klíčových politických a hodnotových otázkách zastává sociální demokracie dlouhodobě diametrálně odlišné postoje, na tom není co měnit,“ vysvětlil Sobotka LN.

Antizeman

U lídrů parlamentních politických stran hned zkraje narazil i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. V situaci, kdy prezident Miloš Zeman se svou rétorikou mluví za velkou část české veřejnosti, jak potvrzuje řada průzkumů veřejného mínění, a když se mu navíc rýsuje podpora šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který se nechal slyšet, že jeho hnutí podpoří kandidaturu Zemana na prezidentský post, Kalousek bije na poplach a vyzývá ostatní politické strany, aby netříštily síly a dohodly se na jednom kompromisním jménu. V politických kuloárech dle zjištění Hospodářských novin již získala taková osoba označení Antizeman.

„Jde nám o to najít osobnost, která bude držet zahraničněpolitický azimut České republiky tak, jak ho založil Václav Havel a jak ho prohluboval Karel Schwarzenberg a řada dalších premiérů a ministrů zahraničí. Azimut, se kterým prudce trhl prezident Zeman. Symbolicky v okamžiku, kdy se svými ruskými přáteli zjevně dělá propagandu Kremlu,“ objasnil svůj záměr předseda TOP 09.

Cesta, jak dostat Miloše Zemana z Hradu, je však dosti trnitá. Kalouskův záměr se šéfům ostatních parlamentních stran nelíbí. „Myslím, že prezidentské volby rozhodne síla, charisma a přitažlivost jednotlivých osobností. Ne koaliční dohody politických stran,“ míní předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. V úspěch Kalouskovy iniciativy nevěří ani šéf lidovců Pavel Bělobrádek či předseda ODS Petr Fiala. „Levice je dnes všude – má Hrad, vládu, parlament i kraje. Odmítáme se s ČSSD domlouvat na nějakém společném kandidátovi, který by podle jejich představ jistě musel být také levicový,“ říká Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…