Klaus kritizuje nezbedné studenty: Je to politický nátlak, do Brna nejedu

28.02.2012 18:26

Prezident Václav Klaus ostře odsoudil studentské protesty proti reformám vysokých škol ministra Josefa Dobeše. Toho před časem označil za nejlepšího ministra školství od roku 1989.

Klaus kritizuje nezbedné studenty: Je to politický nátlak, do Brna nejedu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Prezident Václav Klaus kritizoval protesty studentů proti reformě vysokých škol. Organizátoři studentského Týdne neklidu podle něj bojují za své parciální zájmy. Zásadní reforma vysokého školství je podle Klause nutná.

Prezident kvůli protestům zrušil plánovanou návštěvu Brna, kde měl ve středu mimo jiné přednášet na Masarykově univerzitě. Klaus se v dopise, který zveřejnil na svém webu, omluvil za zrušení přednášky. Nechce prý ve vyhrocené atmosféře poskytovat záminku pro "laciné politické útoky".



"Nemám v úmyslu utkávat se s lidmi, kteří o akademickou diskusi nestojí a kterým jde výlučně o nátlakovou politiku," uvedl Klaus v dopise. "Nátlakové akce" na akademické půdě jsou podle Klause nepřijatelné a nemělo by se jim ustupovat, jeho vystoupení v Brně by ale prý pro nikoho nebylo užitečné.



Studenti jsou rádi, že Klaus nepřijede

Studenti Masarykovy univerzity, kteří se účastnili úterního protestního pochodu, Klausovo rozhodnutí zrušit cestu do Brna vesměs přivítali. "Jde o účelový krok. Použil náš nesouhlas k tomu, aby mohl znovu zaútočit na studenty," řekl ČTK mluvčí studentské komory Petr Soukeník. Klaus podle něj považuje studenty za parazity. "To byl také důvod, proč jsme nesouhlasili s jeho vystoupením v Brně," uvedl Soukeník.

Podle mluvčí Masarykovy univerzity Terezy Fojtové se návštěva Klause připravovala s velkým předstihem. Rektor Mikuláš Bek pozval prezidenta už loni v létě. Vyhlášený Týden neklidu ani nesouhlas studentů s některými prezidentovými názory prý univerzita nepovažovala za důvod pro zrušení přednášky. "Když prezident jako hlava státu, navíc profesor, člen akademické obce, projeví zájem o setkání se studenty, považovali bychom za neospravedlnitelné diskuzi neuspořádat," uvedla Fojtová.

Proti návrhům reformy vysokých škol z dílny ministra Josefa Dobeše (VV) protestují tento týden studenti v celé ČR. Ve 12 univerzitních městech. Demonstrují v ulicích proti reformě vysokých škol, konají se veřejné přednášky a diskuze.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…