Klaus ml. nesmí, „chvilkař“ ano. Škola rozhodla, koho nechá mluvit během „Festivalu pro demokracii“

07.11.2019 17:19

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích pořádá v těchto dnech Festival pro demokracii a v rámci řady akcí bude připomínat 30 let od pádu totalitního režimu a obnovení svobody. Na druhou stranu však zakázala plánovanou přednášku Václava Klause mladšího. ParlamentníListy.cz přinášejí další zajímavé podrobnosti.

Klaus ml. nesmí, „chvilkař“ ano. Škola rozhodla, koho nechá mluvit během „Festivalu pro demokracii“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní představení nové parlamentní strany Trikolora bývalého poslance ODS Václava Klause mladšího

Mají, nebo nemají politici přednášet na univerzitách? Věčná otázka, která se čas od času objeví, hlavně v době, kdy je nějaká chystaná přednáška zakázána. Jako v aktuálním případě.

Václav Klaus mladší, poslanec a předseda hnutí Trikolóra, měl v plánu vystoupit na půdě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a diskutovat se studenty. Akci v prostorách tamní ekonomické fakulty ovšem na poslední chvíli zatrhla děkanka.

Anketa

Chcete generála Petra Pavla za prezidenta?

7%
93%
hlasovalo: 30497 lidí

Zpráva o tom, že byla diskuse Klausovi na akademické půdě zakázána, způsobila rozruch hlavně na sociálních sítích. Diskutující se podivovali nad tím, že v době kulatých oslav znovunabytí demokracie a svobody univerzita, která má o svobodu slova pečovat, zakáže diskusi s představitelem legitimního politického hnutí.

Skutečnost, že byla akce opravdu zakázána, potvrdil Deníku N mluvčí Jihočeské univerzity Štěpán Kuděj.

„Paní děkanka ekonomické fakulty, v jejíchž prostorách se přednáška měla konat, to zatrhla proto, aby se z Jihočeské univerzity nestal stánek pro prezentaci politických stran. Akademická půda je apolitická a Jihočeská univerzita si na tom zakládá. Je evidentní, že by ta přednáška samozřejmě byla o politice a že by to byla prezentace jedné konkrétní politické strany,“ sdělil mluvčí.

V minulosti ovšem nevadilo, že před studenty univerzity v Českých Budějovicích vystoupili někdejší premiér a dnes guvernér centrální banky Jiří Rusnok či miliardář a politický aktivista Karel Janeček, jehož názory na některé současné politické představitele nepatří k nejmírnějším. Na půdě univerzity dříve mluvili ke studentům i tehdejší ministr Robert Pelikán z ANO či europoslanec Jiří Pospíšl z TOP 09.

Nedívejme se ale pouze do minulosti. V těchto dnech pořádá Jihočeská univerzita Festival pro demokracii, v jehož rámci se na půdě univerzity a jejích souvisejících prostor uskuteční celá řada akcí, diskusí či koncertů.

Mezi tím lze najít i debatu, kde jedním z hlavních hostů bude představitel spolku Milion chvilek pro demokracii, tedy organizace bytostně politické, která by ráda svrhla premiéra Babiše, prezidenta Zemana a de facto celou vládnoucí reprezentaci.

Informace k tomu jsou uvedené na oficiálním facebookovém profilu Jihočeské univerzity. Podle popisu události má jít o „festival zasvěcený výročí 17. listopadu a demokracii!“. Spolek Milion chvilek pro demokracii je dokonce uveden i mezi pořadateli celého festivalu, kde kromě toho dále figuruje samotná univerzita i několik jejích fakult.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…