Klaus nás před státními maturitami varoval, vzpomíná Šťastný

12.06.2012 22:49

Poslanec Boris Šťastný navrhuje zrušit státní maturity. Podle něj to je debakl, za který může každý, kdo projekt podpořil svým hlasem – což byl i on sám. V rozhovoru pro server Týden.cz připomněl, že prezident Václav Klaus před jednotnými maturitami varoval.

Klaus nás před státními maturitami varoval, vzpomíná Šťastný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

„Odpovědnost za to nesou všichni, kteří pro to v nějakou chvíli v nějaké podobě hlasovali. Přiznám se, že jsem to byl i já, který pro určité návrhy hlasoval. Je lepší, když si člověk uvědomí, že udělal chybu, dříve než později. Díkybohu se nám podařilo si to ideové pochybení celé věci uvědomit ještě zavčasu. Někteří to říkali, mezi ně patřil mimo jiné prezident Václav Klaus,“ připomíná poslanec ODS.

Státní maturity už stály kolem miliardy a půl korun a připravovaly se 16 let. „Byla tady snaha a možná dobrá vůle řady lidí přinést do českého středního školství nějaký nový prvek. Tím mělo být srovnávání škol, respektive vědomostí studentů na nich studujících a nepochybně i snaha nastavit nějaké minimum pro středoškolské vzdělání. Ukázalo se, že ministerský úředník nemůže situaci vyřešit lépe než ředitel školy,“ míní Šťastný.

S penězi danými do projektu se podle něj již nedá nic dělat. Navrhuje kompletní zrušení státních maturit, bez obměn. „Tento institut by měl zcela zaniknout, situace by se vrátila o několik let zpět. To znamená, že by to byly jednotlivé školy, které by vypisovaly maturity. V případě mého návrhu by se to dalo využít jedině tak, že si všichni připomněli, jak drahé je uvědomění ideového zakotvení. Takže z mého pohledu nikoli,“ doplňuje.

Začalo by se nanovo. Podle osnov

Jeho krok prý nevyjde draho – již dříve přece existovaly osnovy. A z nich se podle poslance Šťastného dá vycházet, neboť v nich je jasně napsáno, co má student střední školy umět. Osnovy by se staly základem maturitních testů, které by vypisovaly školy.

„Především celý proces musí probíhat rychle. Řekl bych, že máme teď tak akorát přes prázdniny čas, abychom našli řešení a co nejrychleji předložili nový legislativní návrh. Pokud by vše dobře fungovalo, tak by mohl být přijat ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Takže maturující ročníky by už před koncem roku jasně věděly, podle jakého schématu budou maturovat,“ slibuje si Šťastný.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: pan

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…