Klaus není novodobý Jan Hus, varuje čtenáře Liška

05.03.2013 16:58

Předseda strany Zelených Ondřej Liška ve svém komentáři uveřejněném na blogu Aktuálně.cz varuje před tím, aby občané snad neuvěřili výkladu, že odcházející prezident Václav Klaus obžalovaný z velezrady je dnes ve stejné situaci, jako byl kdysi Jan Hus. Byl by to falešný příběh, kterému již jednou část veřejnosti uvěřila, když se v roce 1997 jednalo o tajných kontech ODS v zahraničí.

Klaus není novodobý Jan Hus, varuje čtenáře Liška
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

V roce 1997 čelil Václav Klaus podezření, že jím založená Občanská demokratická strana vedla tajná finanční konta ve Švýcarsku. Předseda zelených Ondřej Liška má za to, že se tehdy kauza pořádně nevyřešila, ODS se pouze semkla kolem otce zakladatele. A čelila nechtěnému tlaku zvenčí. O šestnáct let později může podle Lišky nastat totéž. Někteří politici se znovu snaží vytvořit falešný příběh o neohroženém Václavu Klausovi.

Jakl a Šťastný již budují

"Obavy vládních politiků o pověst Česka v zahraničí jsou čistě účelové, stejně jako snaha vykreslit Klause jako mučedníka. V následujících dnech se budou Klausovi nejbližší snažit žalovaného prezidenta líčit jako nového Jana Husa, který neustoupil," píše Liška.

O vystavění takového falešného příběhu se již dnes pokouší např. prezidentův blízký spolupracovník Ladislav Jakl, když prohlásil, že odlišné politické názory budou v Česku napříště soudně stíhány. Poslanec Boris Šťastný (ODS), který patří mezi politiky nakloněné Klausovi, dokonce do médií prohlásil, že jednoho ze strůjců podání žaloby pro velezradu považuje za sociopata a kreténa. Měl přitom na mysli neúspěšného prezidentského kandidáta senátora Jiřího Dienstbiera.

Liška však doufá, že tentokrát falešný příběh nezvítězí, neboť Klaus skutečně nectil některé ústavní procedury. A na nich demokracie stojí. Odmítl např. podepsat smlouvu o tzv. eurovalu. Vládní politici, kteří se bojí ostudy v zahraničí, by si měli uvědomit, že některými svými kroky již Klaus obraz Česka za hranicemi poškodil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…