Klaus obdivuje Turecko: Nejrychleji rostoucí země na světě

15.02.2012 10:21

Turecko roste rychleji než Čína a dnes platí za významného politického hráče. Právě těchto faktů si prezident Václav Klaus všímá ve svých tradičních zápiscích ze zahraničních cest. První muž státu mezi jiným zdůraznil, že Česko podporuje tureckou snahu o vstup do EU.

Klaus obdivuje Turecko: Nejrychleji rostoucí země na světě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Prezident Václav Klaus je na zahraniční návštěvě Turecka a jak je jeho dobrým zvykem, i tentokrát zveřejňuje své zápisky z cest. Přináší je dnešní Právo. Prezident obdivuje dynamiku, s jakou se republika rozvíjí. Roste dokonce rychleji než Čína a stává se lokálním mocným hráčem. Kořeny tohoto úspěchu je třeba hledat v dlouhodobém hospodářském a politickém úsilí Turecka, ale podle Klause i v tom, že toto směřování nastavil Kemal Atatürk ve dvacátých letech minulého století, tedy ještě v době, kdy se nikdo neohlížel na politickou korektnost.

Turecko roste nejrychleji na světě

„Na státní návštěvě jsem byl v této velké zemi, která má 73 milionů obyvatel, v roce 2006 a od té doby se Turecko výrazně posunulo – nejen ekonomicky, ale i politicky a zahraničně-politicky. Stalo se významným hráčem na světové politické scéně. Je to vidět. Je to vidět i na hlavním městě. Ankara je téměř pětimilionové moderní velkoměsto. Po krizovém poklesu o více než 4 % v roce 2009 (jako u nás) byl ekonomický růst v obou posledních letech více než 9 % a Turecko se tím v tempu růstu zařadilo dokonce před Čínu na 1. místo ve světě. Je to u nás trochu podceňováno, říkám-li u nás, myslím v celé Evropě,“ píše prezident.

Klaus k tomu dodává, že doufá v další rozvoj česko-tureckých vztahů, k čemuž měla přispět i podnikatelská delegace, která prezidenta doprovází. Snad se podaří hospodářskou spolupráci obou zemí ještě prohloubit. Prezident mimo jiné také zdůraznil, že Česko dlouhodobě podporuje vstup Turecka do EU.

„Ve srovnání s dnešními pohyby v tomto regionu – po tzv. „arabském jaru“ loňského roku – to byly změny téměř neuvěřitelné. Tehdy ale ještě neexistovala politická korektnost, globální vládnutí, vývozy demokracie, Rada bezpečnosti, ani Evropská unie, a proto takové změny byly možné,“ uzavírá prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…