Klaus podepsal zákon o uznání Havlových zásluh

16.03.2012 12:10

Zásluhy zesnulého prezidenta Václava Havla o svobodu a demokracii budou uzákoněny. Zákon dnes podepsal prezident Václav Klaus. Nic tak už nebrání tomu, aby deklaratorní zákon o Havlových zásluhách začal platit. O rozhodnutí prezidenta informoval jeho mluvčí Radim Ochvat.

Klaus podepsal zákon o uznání Havlových zásluh
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident Václav Klaus na autogramiádě

Hodnoticí zákon o Havlových zásluhách navrhla vláda nedlouho po úmrtí bývalého prezidenta loni v prosinci. Stručná norma konstatuje, že "Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii". Návrh měl většinovou podporu ve sněmovně i v Senátu. Podle zastánců má symbolický význam a je vyjádřením úcty k někdejšímu prezidentovi. Někteří kritici ale normě vyčítali, že historická role osobnosti se nemá hodnotit zákonem.

Stejně jako Masaryk

Stejného uznání, avšak ve formě zákona přijatého prvorepublikovým parlamentem, dosáhl ještě za svého života první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Havel byl hlavně pro svůj důraz na mravní hodnoty a humanismus k Masarykovi přirovnáván.

Uznání zásluh o stát se v roce 2004 dostalo také Masarykovu nástupci v úřadu hlavy státu Edvardu Benešovi. Tuto normu prosadila sněmovna přes nesouhlas Senátu. Kritici Benešova ocenění poukazovali na jeho spornou roli v dobách mnichovské krize v roce 1938 a při převzetí moci komunisty o deset let později. Klaus pak tuto normu nepodepsal, ale ani nevetoval. Zdůvodnil to mimo jiné tím, že takovéto formy oceňování jsou po 60 letech sporné.

Klaus se během své politické kariéry s Havlem často dostával do názorových sporů, které přetrvaly i po Havlově odchodu z politiky. Při Havlově pohřbu ale Klaus vyzdvihl zásluhy svého předchůdce. Havel se podle něj stal symbolem novodobého českého státu a zasloužil se o něj "jak svým neohroženým bojem proti komunistické totalitě, tak jako vůdčí osobnost sametové revoluce a první prezident naší svobodné země".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

8:59 „Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

TÝDEN V MÉDIÍCH O slovenském premiérovi řekl český prezident, že jeho vítězství ve volbách je zklamá…