Klaus podráží vládu, kterou jmenoval. To není nejlepší postup, míní kníže

25.09.2012 9:29

Prodlevy ve schvalování důchodové reformy podle místopředsedy vlády a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga poškozují Českou republiku. Změnu, kterou v pondělí vetoval prezident Václav Klaus, bylo nutné provést už před 15 lety, uvedl ministr a šéf koaliční strany TOP 09 v New Yorku v rozhovoru pro ČTK a Český rozhlas. Protahování reformy podle něj znamená zátěž pro státní rozpočet.

Klaus podráží vládu, kterou jmenoval. To není nejlepší postup, míní kníže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Klaus své veto zdůvodnil tím, že o důchodové reformě neexistuje potřebná shoda v odborné sféře, na politické scéně, ani ve společnosti. Schwarzenberg ale takový názor odmítá. V předvolební době je podle něj takovou shodu složité najít, což prezident "jako zkušený politik" musí vědět.

Navržená reforma funguje v jiných zemích dobře, uvedl kníže

"Popravdě řečeno to nepovažuju za nejlepší postup, když prezident vládu, kterou jmenoval, podráží," uvedl ministr, který je nyní stejně jako prezident v New Yorku na zasedání Valného shromáždění OSN.

Ministr také odmítl Klausovo vyjádření, že reforma v současné podobě počítající se spořením do soukromých fondů představuje po finanční krizi hazard s důvěrou občanů. "Je to model, který v jiných zemích docela dobře funguje. Myslím, že vláda má konat, vláda musí nést riziko, že bude za to při volbách potrestána, má konat, k tomu je zvolená a má uskutečnit svůj program. Při volbách potom bude za to odměněna, nebo na to doplatí," řekl Schwarzenberg.

Vyhlídky důchodové reformy? Má proroctví jsou slabá

Ministr zatím nechce odhadovat, jaké jsou vyhlídky důchodové reformy při opětovném hlasování ve sněmovně. "Moje prorocké vlastnosti jsou slabé," řekl. Část poslanců ODS nicméně naznačuje, že by zákon už nemusela podpořit. Schwarzenberg doufá, že se tak nestane.

Ministr zahraničí zatím během zasedání Valného shromáždění absolvoval několik bilaterálních jednání. Hovořil například se šéfem brazilské diplomacie Antoniem Patriotou. Schwarzenberg pozval do Prahy prezidentku země Dilmu Roussefovou. Oba ministři také mluvili o možnostech prohloubení vzájemné ekonomické výměny.

Hospodářské témata dominovala také jednání se zástupci Barmy a Srí Lanky, kde se Česko chystá zřídit zastupitelské úřady. Zejména na Srí Lance je podle Schwarzenberga díky vazbám z minulosti o hospodářskou spolupráci velký zájem, například ve stavebnictví či důlním průmyslu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…