Klaus při vzpomínání sepsul Havla. Řečmi o králíkárnách prý Slováky dráždil

18.08.2012 23:06

Prezident Václav Klaus zavzpomínal na rozdělení Československa, jehož byl před dvaceti lety spolutvůrcem. Zpětně prý necítí z rozpadu společného státu lítost, protože by to bylo plakání nad rozlitým mlékem a navíc je přesvědčen, že jeho tehdejší kroky byly správné.

Klaus při vzpomínání sepsul Havla. Řečmi o králíkárnách prý Slováky dráždil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Václav Klaus

„Dnes si myslím, že historické předpoklady pro společný stát Čechů a Slováků byly menší, než se nám tehdy zdálo,“ uvedl prezident Klaus své vzpomínání na dělení Československa. Ve speciálním vydání seriálu diskusí o rozpadu Československa jej zpovídali redaktoři České televize.

Klaus sám si prý jako člověk narozený v Československu a manžel Slovenky nedovedl představit, že by se Československo rozdělilo, ale zpětně si uvědomuje, jak silné protičeskoslovenské tendence tehdy byly. Dnes se mu společný stát jeví jen jako „krátká historická výseč,“ ale tehdy si to nepřipouštěl.

Pomlčkové války

Již od „pomlčkové války“ na jaře 1990 si prý uvědomoval, že otázka je velmi emocionální, ale věřil, že se to podaří uklidnit. Po volbách v roce 1992, ve kterých se on sám snažil najít mezi Čechy a Slováky shodu (připomněl, že před volbami roku 1992 založil ODS na Slovensku), si však podle Klause žádná relevantní politická síla na Slovensku nepřála společný stát, všichni chtěli poprvé v historii slovenskou samostatnost.

Snahy využít sporů mezi oběma národy ale tehdy prý byly i na české straně. „ODA tehdy hrála zle antislovenskou strunu, protože věřila, že jí to přinese pár hlasů navíc,“ vzpomínal Klaus a následně poznamenal, že se strana Jana Kalvody i přesto dostala do parlamentu jen o pár setin.

Nešťasné výroky Havla

I tehdejší prezident Václav Havel podle něj vstupoval do této otázky nešťastně. „Výroky prezidenta Havla o bratislavských králíkárnách a jeho výroky proti zbrojnímu průmyslu byly na Slovensku vnímány jako přímý útok z Prahy na ně,“ vzpomíná Klaus.

Ve vzpomínkách na tehdejší události je podle prezidenta rovněž démonizována role tehdejšího předsedy slovenské vlády Vladimíra Mečiara. Ten prý byl nepochybně specifickou osobností. „Ale on také byl médii natolik zatlačen do kouta, že mu zbývalo jen málo na obranu,“ myslí si s odstupem prezident. Proto prý pronesl řadu kontroverzních výroků, kterým však prý Klaus rozumí. „Musím trvat na tom, že Vladimír Mečiar nebyl ten hlavní separatistický radikál, byli tam mnohem horší,“ ujišťuje.

Václav Klaus poté vzpomněl i tehdejší snahy o předložení rozpadu Československa referendu. To by podle něj bylo bezpředmětné, protože jakýkoliv výsledek referenda stejně nemohl změnit politickou situaci na Slovensku. A navíc podle něj nešlo o to, že by politici rozhodovali proti vůli obyvatel. „Slováci chtěli opustit společný stát,“ shrnul prezident Klaus v ČT.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …