Klaus přijel na ruskou ambasádu oslavit Den vítězství

09.05.2014 13:44

Za účasti bývalého prezidenta Václava Klause, poslanců za KSČM i ČSSD se v pátek na ruském velvyslanectví v Praze koná tradiční recepce k výročí konce druhé světové války v Evropě. Akce se oproti minulosti neúčastní nikdo z nejvyšších ústavních činitelů ani současná hlava českého státu. Podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) není kvůli ruskému angažmá v krizi na Ukrajině pro takové společenské setkání dobré klima.

Klaus přijel na ruskou ambasádu oslavit Den vítězství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident ČR Václav Klaus

Na recepci zavítala řada poslanců a členů KSČM a ČSSD a také zahraniční diplomaté. „Nedělám vysokou diplomacii. Toto je oslava porážky fašismu a nemělo by se to s Ukrajinou spojovat," řekl ČTK místopředseda KSČM Jiří Dolejš. „Nejsem člověk gest. Když mě někdo pozve, tak jsem pokládal za slušnost přijít," zdůvodnil svou účast poslanec a bývalý odborový předák Jaroslav Zavadil (ČSSD).

Na ambasádu přišel také Rusnok, Pecina nebo Vojtěch Filip

Mezi několika stovkami hostů nechyběl ani expremiér Jiří Rusnok, bývalí ministři Martin Pecina, Jan Kavan, Miroslav Grégr a předseda KSČM Vojtěch Filip. Hrad zastupuje kancléř Vratislav Mynář.

Naopak šéfové obou komor Parlamentu se z tradiční akce omluvili. „To je společenské setkání a na to, si myslím, není dobré klima," vysvětlil ČTK a Českému rozhlasu svou neúčast Štěch. Ten se spolu s předsedou sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD) zúčastnil dopoledne položení věnců sovětským vojákům padlým při osvobození Československa. Hamáček bez bližších podrobností uvedl, že pozvánku na ruskou recepci dostal, ale omluvil se. Recepce se nezúčastnil ani premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který je na návštěvě Moravskoslezského kraje.

Zeman i česká diplomacie opakovaně kritizovali Moskvu

Jak Miloš Zeman, tak česká diplomacie v minulých týdnech kritizovali Moskvu za její postup v krizi na Ukrajině. Praha neuznala březnové připojení ukrajinského poloostrova Krym k Rusku a současné projevy proruského separatismu na východě Ukrajiny podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) vyvolávají jednoznačné podezření, že tam Moskva intervenuje. Zeman zase opakovaně volal po razantní preventivní akci, která zastraší Rusko před rozšířením jeho vojenských akcí na Ukrajině.

Loni se Zeman recepce na ruské ambasádě účastnil a na slavnost k 9. květnu chodil i jeho předchůdce Václav Klaus. Českou diplomacii má reprezentovat některý z nižších úředníků Ministerstva zahraničních věcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…