Klaus se zasloužil o normální politickou politiku a demokracii, připomíná Payne

05.03.2013 9:26

Podle poradce prezidenta republiky Jiřího Payna je českým zvykem mediálně popravovat odcházející politiky z obavy, že by mohli vyslovit nějakou nemilou pravdu. Payne je ale přesvědčen, že Václav Klaus se zasloužil o "normální politickou politiku" založenou na soutěži politických konceptů.

Klaus se zasloužil o normální politickou politiku a demokracii, připomíná Payne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Normální politika podle Payna spočívá ve svobodné soutěži politických filozofií. O tom, která z nich dostane přednost, se rozhoduje ve volbách. "Aby volby měly smysl, volí se politická filozofie, nikoli jízdní řád či pětiletý plán. V takovém systému není důvod bývalé politiky popravovat, naopak je potřebujeme ke každodenní interpretaci veřejného dění. Od bývalých politiků se učí ti začínající," píše poradce v komentáři pro Lidové noviny.

Zvolení Václava Klause do čela Občanského fóra znamenalo podle Payna vykročení k normální parlamentní demokracii, založené na soutěži politických konceptů. Proti poloorganizaci OF postavil koncept politické soutěže, zasadil se o koncept normální tržní ekonomiky a prosazoval model parlamentní demokracie bez experimentů s postdemokracií, vyzdvihuje Payne.

"Pro tradiční pojetí politiky a ekonomiky získal podporu veřejnosti," píše. "Nebýt Václava Klause, zcela jistě bychom se léta - a možná desetiletí - potýkali s hromadnými experimenty na lidech," dodává Payne.

Místo filozofie handrkování o moc

Podle poradce zvolením Klause prezidentem odešla z parlamentní politiky i politická filozofie. "Střetávání filozofických interpretací se změnilo na handrkování o moc. Politické strany, a nejvíce to je vidět na ODS, opustily původní principy," vyčítá současné politice Payne. Politický program byl prý degradován na absurdní jízdní řád, který nelze dodržet.

Vyprázdněné strany nedodržují svoje sliby a neumí nacházet kompromisy. Chybějící politické principy často nahrazuje volání po odbornících a morálce, ovšem problém je, že politické problémy prý nemají z podstaty "odbornické" řešení.

"Z morálky nelze vytvořit politický program. Každý politik musí s posvátnou úctou respektovat morální zásady, ale nikdy se nesmí pokoušet je jakkoli utvářet. Morálku nejde uzákonit, jak správně tvrdí teoretikové právní filozofie, a nesmí se odvozovat od politiky. Politika není odpovědná za morálku, ale naopak morálka je odpovědná za politiku. Ptáte-li se, co bychom si měli uchovat z odkazu Václava Klause, je to normální politická politika," uzavírá poradce prezidenta republiky Jiří Payne pro Lidové noviny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…