Klaus vzkázal knížeti: Vaše osobní útoky ničí politickou kulturu

05.09.2011 11:45

AKTUALIZOVÁNO Prezident Václav Klaus ústy svého mluvčího Radima Ochvata reagoval na výroky ministra zahraničí Karla Schwarzenberga na jeho osobu. Ministr v nedělním diskusním pořadu na ČT mimo jiné řekl, že Klaus je provokatér a naznačil, že je v zahraničí lidem pro smích. Šéf diplomacie na kritiku z Hradu zareagoval pro ParlamentníListy.cz příslovím Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.

Klaus vzkázal knížeti: Vaše osobní útoky ničí politickou kulturu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus přijímá na Hradě Karla Schwarzenberga

"Pan prezident je bystrý pozorovatel dění v Evropě," řekl Schwarzenberg. Prezident podle něj správně předpokládá, že národně založená strana, která by měla odpor k Evropské unii, by měla u lidí úspěch.

K dosažení takového úspěchu ale potřebuje Klaus eliminovat všechny potencionální konkurenty, kvůli čemuž ho zřejmě nedávno v rozhovoru pro ČT ostře kritizoval. "Musí vystrnadit jakéhokoliv politika, který by mohl být ohrožením pro jeho budoucí práci," uvedl Schwarzenberg.

Více: Klaus mě chce dostat pryč z politiky, naznačil kníže u Moravce

Prezidentovy výroky podle něj způsobují ve světě rozruch a poutají pozornost novinářů, ale svět se jimi spíše jen baví. "Bylo by dle mého názoru opravdu asi lepší, kdyby pan prezident více dbal o svoji pozici hlavy státu, než jako někdy zábavného provokatéra," prohlásil Schwarzenberg.

Jakl: Kéž by se jen nepoškleboval

Proti ministrovým výrokům se ohradil už prezidentův tajemník Ladislav Jakl. "Je hezké vidět, jak si pan ministr představuje věcnou diskusi o své koncepci zahraniční politiky," řekl ParlamentnímListů.cz. "Na věcnou polemiku s prezidentovou kritikou se pan ministr Schwarzenberg nezmohl. Na pošklebování ano."

Den poté se ozval i Hrad. "Prezident republiky považuje za smutné, že se ministr zahraničí - místo toho, aby eventuálně seriózně obhajoval svou práci - snížil k hrubým osobním útokům na prezidenta republiky," napsal prezidentův mluvčí na osobní stránky hlavy státu.

Schwarzenberg si proti kritice pomohl příslovím

"Tento styl vyjadřování, který pan Schwarzenberg v poslední době opakovaně vnáší do naší veřejné debaty o vážných věcech, naši již tak chatrnou veřejnou diskusi a politickou kulturu devastuje a ničí. Prezident republiky je přesvědčen, že je třeba vrátit se k věcným argumentům."

„S politováním musím konstatovat, že nikde prezident neuvedl, čím politickou kulturu ničím," upozorňuje pro ParlamentníListy.cz ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. „Jako starý lesník mám na to jedno staré dobré české přísloví ´Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá´," reaguje Schwarzenberg na další z prezidentových výtek.    

Ransdorf: Prezident má přednost

Prezidenta se už v neděli zastal i komunistický europoslanec Miroslav Ransdorf. "Z hlediska Ústavy zastupuje prezident stát navenek, teprve od něj je pravomoc delegována na vládu a ministra zahraničí," připomněl pro ParlamentníListy.cz neoddiskutovatelnou roli hlavy státu. "Ale zahraniční politika by měla být jednotná, takže v tomto smyslu by mělo jít o vzájemnou dohodu," dodal nicméně.

Ve správě Schwarzenberga podle něj navíc ministerstvo zahraničí upadá. "Karel Schwarzenberg je svým vzděláním lesník a potvrzuje to každým svým krokem. Za dob jeho šéfování se ministerstvo zahraničních věcí ocitlo ve velkém úpadku," podotkl Ransdorf. "Vyhodit čtvrtinu kvalifikovaných lidí, kteří se v resortu na svou práci dlouhodobě připravovali, je velká neodpovědnost."

Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…