Klausova amnestie: Zaznělo, kdo si ji prý objednal. A soudce, který to řekl, má nová fakta

30.01.2019 10:35

Soudce Kamil Kydalka, jenž je znám svými výroky ohledně amnestie Václava Klause, se nyní na svém facebookovém profilu vyjádřil k tomu, že dosud neobdržel rozhodnutí ohledně důtky, kterou za své výroky dostal.

Klausova amnestie: Zaznělo, kdo si ji prý objednal. A soudce, který to řekl, má nová fakta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soudce Městského soudu v Praze Kamil Kydalka

„Dnes slavím dva měsíce a dva dny k tomu navíc, co mě slavný kárný senát pod sp. zn. 13 Kss 6/2017 odsoudil k důtce za to, že jsem již šest let od skandální amnestie uváděl stále stejné argumenty. Do současné doby jsem neobdržel rozhodnutí. Táži se, jak je to možné? Na straně jedné předseda senátu s vydáním rozhodnutí spěchal tak, že jednal nejen v mé nepřítomnosti, kdy jsem byl v pracovní neschopnosti, ale i v nepřítomnosti mého advokáta, který utrpěl úraz a byl po operaci odkázán na pomoc jiných osob. A nyní není přes dva měsíce rozhodnutí? Proč? Zdůvodní mi to někdo?“ zeptal se zostra Kydalka.

Anketa

Schvalujete práci ministra zahraničí Tomáše Petříčka?

6%
94%
hlasovalo: 16991 lidí

„Neustále nabývám dojmu, že v prvé řadě byla důvodem takového postupu skandalizace mé osoby. Navíc jsem se dozvěděl, že byl podán podnět k rukám předsedy NSS a k rukám ministra spravedlnosti na kárné řízení proti předsedovi senátu, který v mé věci rozhodoval, a to zejména z důvodu jeho nevhodného chování v jednací síni během řízení proti mé osobě. Dodnes, a to již uplynula doba více jak jeden měsíc od těchto podání, nebyly tyto osoby vyrozuměny o tom, jak bylo s nimi naloženo. Takže vskutku měříme všem jedním metrem! A tak si tady u nás báječně žijeme, jako na zámku. Kéž by to trvalo věčně...“ dodal s ironií Kydalka.

Kárný soud vyslovil soudci Kamilu Kydalkovi důtku za to, jak se vyjadřoval o amnestii exprezidenta Václava Klause. V rozhovoru s novinářkou Sabinou Slonkovou pro server Seznam Zprávy Kydalka prohlásil, že tato amnestie mohla být dělána na objednávku. Takové věci jsou podle soudce v Česku možné. Kárný soud došel k závěru, že toto prohlášení si zaslouží důtku. Informovala o tom Česká televize.

Celý článek naleznete zde.

Později měl Kydalka Slonkové říci, kdo si amnestii objednal. Ono jméno zaznělo i ve vysílání, ale bylo vypípáno. Tady už se prý soudce pochybení nedopustil. Ač ve vysílání jméno objednavatele nezaznělo, ve verdiktu soudu už najdeme jméno podnikatele Pavla Tykače.

„Podnět ke kárné žalobě, kterou podal předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra, vzešel právě z Tykačova okruhu. Podle Vávry se Kydalka dopustil jasného ‚etického přešlapu‘. ‚V podstatě šlo o drby,‘ řekl Libor Vávra. Netrval ale na uložení sankce... Kárné řízení trvalo přes 15 měsíců, čtyřikrát se odročovalo na žádosti Kydalky či jeho obhájce. Ze středečního termínu už kárný senát proto ustoupit nechtěl,“ napsal k případu server veřejnoprávní televize.

Kydalka hovořil o amnestii již i dříve, a to pro server ParlamentníListy.cz. „Pamatuji si amnestii prezidenta Havla 1. ledna 1990, ale i amnestii 28. října 1988 tehdejšího prezidenta Husáka k 70. výročí vzniku Československa. Ten pak vyhlásil amnestii 10. prosince 1989, která zahrnovala nějaké politické trestné činy. Zažili jsme i další amnestii prezidenta Havla, když byl zvolen českým prezidentem v únoru 1993. Každá ta amnestie byla vždy nějakým způsobem ze strany ministerstva soudům avizována, abychom věděli, co bude, a mohli se připravit. Tentokrát nebylo připraveno nic, zjevilo se to jako blesk z čistého nebe v rámci novoročního projevu pana prezidenta. Jakýsi návod přišel až někdy v březnu toho roku 2013. Navíc se pánové ve vládě nebyli schopni ani domluvit, jestli o té amnestii někdo věděl. Pamatuji si i poměrně nejisté vystoupení tehdejšího ministra spravedlnosti Blažka v této věci v Poslanecké sněmovně," poznamenal.

„Když jsem s tím nápadem napadnout amnestii u Ústavního soudu přišel, řada ústavních právníků to komentovala, že to je nesmysl. A pak když bylo sezení v senátu na konci února 2013, už trochu změnili názor, protože asi dospěli k tomu, že to nebylo úplně standardní. A o tom, že postup kolem amnestie standardní nebyl, jsem přesvědčen dodnes. Do dneška si pamatuji, že při závěrečné diskusi mezi tehdejšími prezidentskými kandidáty ve druhém kole, panem Schwarzenbergem a pozdějším prezidentem Zemanem, se pan Schwarzenberg, který byl v té době místopředsedou vlády, vyjádřil v tom smyslu, že si nepamatuje, že by něco takového na vládě projednávali," uzavřel.

Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…