Klausova amnestie se týkala 111 000 osob

17.12.2013 9:12

Nová statistika, která se zbývala dopady amnestie bývalého prezidenta Václava Klause z ledna 2013, uvádí, že se týkala více než 111 000 osob. Nyní se o ní mluví v souvislosti s odposlechy expremiéra Petra Nečase, ze kterých vyplynulo, že Nečas podpis pod dokument vyměnil za Klausův podpis pod konsolidační balíček vlády. Na expremiéra Petra Nečase bylo proto podáno trestní oznámení.

Klausova amnestie se týkala 111 000 osob
Foto: Radim Panenka
Popisek: Expremiér Petr Nečas dorazil ve čtvrtek ráno k výslechu v kauze Nagyová

Široká amnestie Václava Klause byla podrobena silné kritice a v těchto dnech se o ní znovu mluví v souvislosti s obchodem, který údajně učinil bývalý premiér Petr Nečas (ODS). Vyměnil prý podpis za podpis. V lednu v odposlouchávaném hovoru řekl Nečas šéfce svého kabinetu Janě Nagyové (nyní Nečasové), že svůj spolupodpis pod novoroční amnestií prezidenta Václava Klause vyměnil za souhlas prezidenta s konsolidačním balíčkem připraveným tehdejší vládou. Informoval o tom server Aktuálně.cz, Nečas to už dříve popřel.

"Amnestie je strašný průšvih," řekl tehdejší premiér podle policejního spisu Nagyové a dodal, že "může říct otevřeně, že šlo o podpis za podpis". Nečas kvůli tomu nyní čelí trestnímu oznámení. To na něj a další lidi podala iniciativa Vraťte nám stát, neboť by mohlo jít o zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, podplacení a zločinné spolčení.

Klausova amnestie z ledna 2013 se týkala více než 111 000 lidí. Z tohoto počtu se téměř 20.000 lidí dočkalo prominutí nepodmíněného trestu odnětí svobody. Zbylí amnestovaní zahrnují odsouzené k podmíněným trestům, obecně prospěšným pracím a domácímu vězení a také 265 obviněných, jejichž trestní stíhání bylo zastaveno kvůli tomu, že trvalo přes osm let.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…