Klausovo prohlášení je morálně pochybné, tvrdí komentátor

05.09.2015 15:54

Exprezident Václav Klaus sepsal prohlášení k uprchlické krizi, v němž zkritizoval jak Evropskou unii, tak Českou vládu za to, že jedná alibisticky a nedává dostatečně jasně najevo, že by chtěla rázně bránit své hranice a způsob života. Následně jako první Klaus podepsal petici proti uprchlíkům. A na slova exprezidenta už se ozývají reakce. Klaus prý vlastně nepřináší žádné řešení.

Klausovo prohlášení je morálně pochybné, tvrdí komentátor
Foto: Martin Šťastný
Popisek: Exprezident Václav Klaus

„Klausovo prohlášení nepřináší celkem nic nového. I když se tak tváří, nenabízí žádná funkční řešení. Když necháme jeho běžné spílání odvěkým nepřátelům, které má společné s Milošem Zemanem, tedy intelektuální elitě a médiím, říká v podstatě tolik, že máme násilím uzavřít hranice a uprchlíky poslat do zemí původu. To, co říká, bude jistě znít libě jeho nacionalistickým voličům, ale je to technicky i morálně pochybné, takže k ničemu,“ píše Jan Jandourek v komentáři pro Reflex.cz.

Ti, které pošleme domů, tam zřejmě čeká smrt. Nemluvě o tom, že se exprezident zaštiťuje potřebou zachování suverenity Česka, ale současně mu nic nebrání v tom, aby vzhlížel k Vladimiru Putinovi, který rozhodně suverenitu svých sousedů neuznává. Na domácí politické scéně ale možná Klaus doufá, že mu to pomůže v možné potenciálně možné prezidentské kandidatuře.

Celý komentář najdete zde

Ačkoli se to druhému českému prezidentovi nebude líbit, uprchlickou krizi dokáže vyřešit jen mezinárodní akce, která bude mít i vojenskou složku, na niž se nejen Klaus nikdy netvářil optimisticky. Do této rozsáhlé mezinárodní akce se budou muset zapojit Američané i EU, proti níž Klaus tak důrazně brojí. Proto má Jandourek za to, že Klausův názor nepřináší vlastně nic nového, o nějakém řešení krize nemluvě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…