Klausův exporadce: Když Čechům napadnou prezidenta, mají z toho radost

01.10.2012 21:19

Bývalý poradce Václava Klause se na ČT pozastavil nad mentalitou Čechů. Kdyby prý ve Francii někdo napadl prezidenta, celý národ se zastaví. Zato když se to stane u nás, akorát z toho máme radost. Přitom v tu chvíli podle něj skutečně šlo o atentát.

Klausův exporadce: Když Čechům napadnou prezidenta, mají z toho radost
Foto: hns
Popisek: Prezident Klaus a útočník Vondrouš, ilustrační koláž

„Atentát to byl rozhodně až do té chvíle, kdy prezident prošel zdravotní prohlídkou ve vojenské nemocnici,“ uvedl v Hyde Parku Tomáš Haas. Argument, že útočník nechtěl Václava Klause usmrtit, odmítl. To nikdo až do oné prohlídky nemohl vědět.

„Dokud nevíme, že prezident nebyl zraněn, tak se to musí považovat za atentát,“ dodal. Nyní se tedy už ve „stavu atentátu“ nenacházíme.

Útočník však slovo atentát odmítá. Podle něj šlo jen o akt zoufalství, chtěl tím vyjádřit nespokojenost. Může to být skutečný důvod incidentu? Haas mu dává za pravdu. „Naše společnost je polarizovaná. A ty dvě poloviny ztrácí spolu kontakt,“ vysvětloval bývalý poradce Klause, ale i Jana Fischera či Mirka Topolánka.

Oněmi „póly“ je prý establishment a jeho opozice, jakési alternativní směry. Za důsledek to prý má i fakt, že se dnes nedá diskutovat jako dříve. „Dneska to jsou osobní útoky,“ podotkl Haas, že čím dál více chybí argumenty.

Kdo za takovou situaci může? „Můžou za to politici, média, alternativní skupiny a sama veřejnost,“ popisoval Haas. Velkou vinu pak přikládal prvním dvěma jmenovaným.

Média totiž prý často neinformují o tom, co se státem udělá daný zákon, ale o tom, že je tento zákon jednoduše špatný. „Vina politiků je v tom, že necítí žádnou nutnost zpětné vazby,“ doplnil. Když je u nás politik zvolen, má pocit, jako by získal léno jako ve středověku. V Parlamentu jsou lidé, kteří zde byli i před dvaceti lety.

Lidem pak chybí úcta k institucím. Češi podle něj nemusí mít úctu k danému člověku, to Haas chápe. Ale například u instituce prezidenta tomu je jinak. „I ve Francii kdyby někdo napadl prezidenta, tak se celý národ zastaví. U nás z toho mají radost,“ míní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…