Kleptopartaje můžou za aféry, a hejtmani to za ně odnášejí. Babišův komentátor píše o ODS a ČSSD

17.10.2015 9:53

Nad tím, že od tohoto týdne čelí obvinění olomoucký hejtman Jiří Rozbořil, se v dnešních Lidových novinách ze širší perspektivy zamýšlí komentátor Petr Kamberský. Připomíná, že podobným potížím čelili i další politici ČSSD na krajské úrovni: bývalá hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová, bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas nebo bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath.

Kleptopartaje můžou za aféry, a hejtmani to za ně odnášejí. Babišův komentátor píše o ODS a ČSSD
Foto: Daniela Černá
Popisek: Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil

Podle Kamberského tyto případy jako by naznačovaly, že ČSSD je korupcí prolezlá strana. Takový, i když na první pohled se logicky nabízející závěr, ale komentátor odmítá. Podle jeho názoru není sociální demokracie o nic více ani méně prolezlá korupcí než jiné partaje. „Jako není výhradní ‚kleptopartaj‘ ODS, jakkoli se to o ní dlouhá léta psalo stále dokola,“ podotýká Kamberský.

Současná situace je podle něj důsledkem dvou věcí. Jednak toho, že ČSSD před sedmi lety obsadila všechny kraje a s nimi i krajské rozpočty, jednak toho, že kraje rozhodují o regionálních dotacích. „Už tehdy se dalo čekat, že velké peníze zplodí velké pokušení a sociální demokraté budou skandály následovat své občanské bratry,“ píše Kamberský. Situace v některých oblastech dospěla až tak daleko, že zplodila i takovou bizarnost, že když v Ústeckém kraji ČSSD vyjednávala o krajské koalici s KSČM, měli komunisté požadavek: Ať socialisté zaručí, že nikdo z jejich členů nebude trestně stíhán.

Taková situace vedla k rozšíření názoru, že „čert nám byl ty dotace dlužen“. S ním ale Kamberský nesouhlasí. „Je dobré si pamatovat, že dotace ze slušného člověka zloděje neudělá, ODS nekrade víc než ČSSD, a kdyby náhodou ANO ovládlo kraje, octne se ve stejných problémech,“ píše.

Na logicky se nabízející otázku, co tedy s celým problémem udělat, nabízí tuto odpověď: „Jelikož krajskou samosprávu už nikdo nezruší, musíme doufat v jediné: budeme čím dál bohatší, do evropské kasy budeme spíše platit, než z ní dostávat.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…