Klimatická mládež se předvedla v Římě. Poškozená památka vytočila ministra

01.04.2023 18:40 | Ze sítí

Klimatičtí aktivisté z uskupení Ultima Generazione (Last Generation) v sobotu vylili černou tekutinu do jedné z ikonických fontán v centru Říma. Italská policie okamžitě zadržela dva muže a jednu ženu, hrozí jim obvinění z poškozování kulturního dědictví.

Klimatická mládež se předvedla v Římě. Poškozená památka vytočila ministra
Foto: Twitter
Popisek: Tři klimatičtí aktivisté z uskupení Ultima Generazione (Last Generation) ničí fontánu v centru Říma

Tři aktivisté vylili do kašny Fontana della Barcaccia poblíž Španělských schodů tekuté rostlinné uhlí, uvedla policie. Na místo incidentu dorazil starosta italské metropole Roberto Gualtieri a skutek odsoudil, uvádí CNN Prima News.

„Dnešní mimořádně závažný čin aktivistů, který zasáhl jednu ze symbolických památek Říma, je poslední kapkou. Je načase říci dost: čelíme systematickému vandalskému jednání vůči našemu uměleckému a kulturnímu dědictví, které nemá s ochranou životního prostředí vůbec nic společného,“ zuřil italský ministr kultury Gennaro Sangiuliano, podle něj musí být ti, co poškozují kulturní dědictví, přísně potrestáni.

Akci přihlížely desítky lidí. Videozáznamy poničené fontány se rychle začaly šířit po sociálních sítích.

 

 

Aktivisty ze stejného uskupení v Itálii nedávno úřady poslaly před soud za vylití barvy na dveře sídla italského senátu. Mají také na svědomí vylití barvy u vchodu do operního domu La Scala nebo přilepení se k Botticelliho obrazu. Svými činy se snaží upozornit na témata spojená s ochranou klimatu.

Barokní Fontana della Barcaccia ze začátku 17. století se doslova jmenuje „lodní fontána“. Název odkazuje na událost, kdy na náměstí v centru města během povodní připlula loď. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…