Kmoníček předá pověřovací listiny Donaldu Trumpovi. Prezidenti si vás většinou nepamatují, říká Petr Kolář

24.04.2017 8:35

Někdejší velvyslanec v USA a v Rusku Petr Kolář se v České televizi vyjádřil k tomu, co asi zažije Hynek Kmoníček, pokud dnes bude předávat pověřovací listiny 45. prezidentovi USA Donaldu Trumpovi.

Kmoníček předá pověřovací listiny Donaldu Trumpovi. Prezidenti si vás většinou nepamatují, říká Petr Kolář
Foto: MZV
Popisek: Diplomat Petr Kolář

Nový český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček by měl do rukou amerického prezidenta předat pověřovací listiny. Podle Koláře je to velmi slavnostní moment, kdy pro vás přijedou limuzínou a snad jednou jedinkrát v životě se stane, že se k prezidentovi dostanete takřka bez kontroly. V mém případě přijeli limuzínou s vlaječkou, která byla obrácená, tak jsme ji s protokolem ještě rychle obraceli,“ prozradil Kolář.

Budoucí velvyslanec vstoupí do Oválné pracovny, zazní protokolem předepsané formule a pak nastane pár minut, během nichž můžete s prezidentem hovořit v podstatě volně.

Zajímavé je, že do Oválné pracovny můžete vstoupit i s rodinou, pokud ji máte s sebou. „V mém případě to hodně okupoval můj mladší syn, protože měl hodně dlouhé kudrnaté vlasy a prezidenta Bushe to tehdy velmi zajímalo,“ usmál se Kolář.

Tím se americký protokol liší např. od ruského, kde je to předávání listin podle Koláře velmi formální.

Když byl velvyslancem v USA, tak řešil především dvě velká témata - protiraketovou obranu a snahu nastolit bezvízový styk s USA. Přicházel však do kontaktu především s členy administrativy George W. Bushe a Baracka Obamy. Prezidenti si vás prý často nepamatují, protože potkávají tolik lidí, že takřka není v jejich silách si zapamatovat velvyslance jednotlivých zemí.

Dokud je člověk jen designovaným velvyslancem, který dosud nepředal listiny, což až do dnešního dne platí o Hynku Kmoníčkovi, diplomat je podle Koláře trochu limitován, ale ve Spojených státech to není až takový problém.

„Tam ten systém je poměrně otevřený. Tam máte od protokolu jasně stanoveno, s kým můžete komunikovat a kam můžete chodit. Na té pracovní úrovni se to běžně děje. Děje se to i na poměrně vysokých úrovních. Na ministerstvu zahraničí i s tou prezidentskou administrativou ta komunikace probíhá,“ prozradil Kolář.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…