Kmoníček varoval: Střední Evropa nebyla nikdy dlouho střední. Byla buď západní, nebo východní

28.06.2016 23:05

O nejnovějším vývoji kolem Brexitu diskutovali v úterních Událostech, komentářích europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) a ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček.

Kmoníček varoval: Střední Evropa nebyla nikdy dlouho střední. Byla buď západní, nebo východní
Foto: Radim Panenka
Popisek: Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Hradu

Podle Kmoníčka se Británie rozhodnutím v referendu potrestala sama. Neví totiž ani, co chce vyjednat, ani co by měl být výsledný tvar. Varoval před jakýmkoliv trestáním Británie.

Niedermayer přiznal, že dnešní atmosféra v europarlamentu byla napjatá. Vyjednávání Britů bude podle něj komplikované. Za důležité označil, aby EU fungovala dnešním způsobem, tedy aby nebyl nahrazen dvoustrannými dohodami jednotlivých států.

Kmoníček upozornil na to, co přesně říká bývalý londýnský starosta Boris Johnson. Ten tvrdí, že chce odejít z politické EU, ale zůstat na evropském trhu. „Chce-li mít Británie nadstandardní přístup na evropské trhy, musíme my chtít přístup na britský trh včetně trhu pracovního,“ poznamenal Kmoníček.

Niedermayer upozornil, že jestli Evropa z něčeho profituje, je to fakt, že se jí podařilo vytvořit největší jednotný trh na světě. EU ale není jen o trhu, je i o bezpečnosti, o solidaritě. EU nám dává neobvykle velké právo rozhodovat o budoucnosti našeho kontinentu. To by nám žádná dvoustranná dohoda nedala.

Ohledně případného přijetí eura si Niedermayer myslí, že naším zájmem je nestát daleko od eurozóny nebo se k ní přidat.

Kmoníček podotkl, že se snažíme být v té části EU, která reprezentuje západní Evropu. „Střední Evropa nikdy dlouho nebyla střední, buď byla západní, nebo východní,“ podotkl.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…