Kněz Czendlik ve své nejnovější knize: Vím, že pro mnoho lidí je církev partou nenažraných černoprdelníků, pedofilů, mamonářů

14.10.2016 16:04

Polský kněz Zbigniew Czendlik je mezi zástupci církve poměrně bizarním úkazem. Kouří, pije a nebrání se ani vztahům se ženami. Tvrdí, že mu nevadí ani korupce. Jediné, čeho se obává, jsou pravidla, která podle něho do vyspělé demokracie nepatří. Má strach z toho, že se za chvíli bude muset ptát i na to, zda se může jít vyčurat. Tolik z rozhovoru, který poskytl ParlamentnímListům.cz před čtyřmi lety. Nyní si jeho názory může každý přečíst v titulu nakladatelství ARGO "Postel hospoda kostel".

Kněz Czendlik ve své nejnovější knize: Vím, že pro mnoho lidí je církev partou nenažraných černoprdelníků, pedofilů, mamonářů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Římskokatolický farář Zbigniew Czendlik

„Nejsem ani hluchý, ani slepý. Moc dobře vím, že je naše církev pro mnoho lidí partou nenažraných černoprdelníků, pedofilů, mamonářů a hlavně izolovaných podivínů. Navíc máme na triku inkvizici, křižácké války, a aby toho nebylo málo, upálili jsme Jana Husa. Vždyť mně je jasné, že se na nás hodně lidí dívá jako na nějakou zločineckou organizaci. Že naši pozitivní minulost i současnost naprosto ignorují. Ale naštěstí si uvědomuji, že jsou to všechno jen zkreslené a povrchní soudy," uvádí v jedné odpovědi rozhovoru s Markétou Zahradníkovou kněz Zbigniew Czendlik.

Mimochodem pro tu představuje titul prvotinu. V minulosti pracovala například v reklamním byznysu, vedla také rozhlasovou stanici.

Zpět ke knize a jeho ústřední postavě, knězi Czendlikovi. Studium Bible je podle něj nuda, nerad zpovídá své farníky, a chce-li někdo pokřtít, dlouho ho odrazuje. Miluje ženy, rád si pochutná na dobré whisky, v hospodě je jako doma. Co má napsáno na dveřích ložnice? Proč se mu nelíbilo ve Vatikánu? Jak zvládá celibát? K čemu by vedl své děti a co je v životě nejdůležitější? Ale hlavně – jak to, že u nás nemáme natřískané kostely? Tato kniha odpoví na mnoho podobných otázek. Nahlédnete do soukromí jednoho pozoruhodného muže a zjistíte, jak vnímá mezilidské vztahy, život i Boha.

Zbigniew Czendlik je římskokatolický kněz od devadesátých let působící v České republice. Původně pobýval v Náchodě, v roce 1997 se přesunul do Lanškrouna. Mezi jeho koníčky patří dobré jídlo a pití a také sport, zejména golf. Jako jeden z mála zástupců církve je často k vidění i ve sdělovacích prostředcích, účinkoval třeba v televizních pořadech Bolkoviny nebo Uvolněte se, prosím.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…