Kněz Tomáš Halík: Česká politika páchne rozkladem. Nedivím se, že lidé jdou do ulic

01.05.2012 13:41

Český rozhlas 6 se ve svém pořadu Zaostřeno na církve věnoval možnému růstu extremismu v době politické krize a nepokojů, které ve společnosti vládnou. Kněz Tomáš Halík připustil, že právě v této době se extremismu otevírají nové možnosti.

Kněz Tomáš Halík: Česká politika páchne rozkladem. Nedivím se, že lidé jdou do ulic
Foto: rep
Popisek: Půlnoční rozhovor s Tomášem Halíkem

„Česká politika dneska páchne rozkladem,“ konstatoval v úvodu Halík. Podle známého kněze pravice zklamala hlavně tím, že nedokázala své kroky naprosto vysvětlit lidem. „Já se nedivím lidem, kteří masově vycházejí do ulic. Ale politiku není možné budovat na emocích, ale na rozumu. Když někdo odmítá situaci A, musí mít plán B – a ten tady skutečně nevidím,“ uvedl Halík.

Držme se Evropské unie

Tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus s Halíkem souhlasí. „Tímto soupeřením se obě části politického spektra mohou propadnout,“ upozornil. „Je to krize politiky jako takové, to je prostor pro extremismus,“ dodává tajemník.

Společnost podle Halíka nenapadá žádná mafie zvnějšku, ale zevnitř. „Je třeba zuby nehty se držet Evropské unie,“ prohlásil s tím, že právě EU může v Česku udržet nějaký právní stát a přes všechny problémy nedovolit, abychom se vrátili o dvacet let zpět, do doby komunismu. Přes všechny potíže je Halík stále přesvědčen, že slušnost a morálka zvítězí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…