Kniha Staré pověsti od Broumova k Mělníku: Více než báje a pověsti

24.05.2023 14:35 | Komerční článek

Ve skromném, maloformátovém kabátku, s měkkými deskami, leč přitažlivou obálkou vyšla před časem jedinečná kniha pro děti a mládež Zdeňka Fišera v Nakladatelství Olympia. Po představované publikaci ale jistě sáhnou i dospělí čtenáři. Tři desítky dávných příběhů, odehrávajících se v krajině severních Čech, totiž může sloužit i jako netradiční průvodce při výletech po hradech, zámcích i zříceninách, kde se vše popisované odehrávalo.

Kniha Staré pověsti od Broumova k Mělníku: Více než báje a pověsti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Knihovna, ilustrační foto

Mordy a lumpárny všelijaké, jakož láska smutná i šťastná, skřítci, vodníci i čarodějnice a poučení lecjaká – to je to, oč tu běží. Pětatřicet příběhů, dochovaných nám z šerosvitu dávných věků, zprvu ústním podáním a pak písmáky rozličnými, zpracoval svižným perem a bohatou fantazií do napínavé podoby zkušený autor encyklopedií a turistické literatury Zdeněk Fišer.

O polském vpádu, Rytířský skok, Tajemné světlo na hradě Skály a další historky…
 
Jak jsme již naznačili, představovaná publikace je více než sbírkou pověstí, neboť poutavým způsobem čtenáři připomíná naši historii. Plasticky nám přibližuje život našich předků, jejich chování, zvyky, zásluhy i skutky ohavné, které je nikterak nešlechtí.
 
To, co si, někdo více, jiný méně, pamatujeme z hodin dějepisu, nám při četbě výborné Fišerovy knihy v hlavě rozkvete v plastický obraz. A pro děti a mládež je text nenahraditelným zdrojem znalostí o tom, čím jsme byli a jak jsme se chovali v dávných časech. Lapkové, knížata, rytíři i králové, zakladatelé hradů i jejich bořitelé – některé příběhy knihy se odehrávají za vlády Přemysla Otakara II., krále železného a zlatého, jehož jasná hvězda pohasla na Moravském poli, jiné pak na sklonku časů Přemyslovských či za panování podivínského císaře Rudolfa II. Svou roli hrají mimo jiné kupříkladu templáři v Krkonoších i černá magie. To vše na více než 250 stranách ilustrovaných kresbami Zdeňka Fišera, zdařile korespondujících s textem.
 
 
Pár řádků závěrem
 
Jak na konci publikace dodává sám autor, jeho Staré pověsti od Broumova k Mělníku jsou výsledkem mnohaleté práce, zpracovávání dostupného materiálu a badatelské činnosti od konce 70. let 20. století až do nedávné doby. Zahrnuje známé i méně známé lidové pověsti, v nichž vystupují smyšlené postavy, ale i historické osobnosti. Vypráví příběhy, které se odehrály na území severovýchodních Čech, zejména v Máchově kraji. Zastoupeno je též Liberecko, Český ráj a část Podkrkonoší.
 
No, řekněte, není to dobrý nápad, vzít si Fišerovu knížku do batohu a vydat se s dalšími výletníky popsanými místy?

Autorem textu je Ivan Černý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Komerční článek

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…