Kníže: Otravujeme a vyhýbáme se práci. Nikdo nás nebude mít rád

02.03.2012 12:10

Představitelé 25 zemí Evropské unie v pátek na summitu v Bruselu podepsali nový pakt rozpočtové kázně. Jen ČR po boku Velké Británie řekla smlouvě své NE. Podle ministra Karla Schwarzenberga jsme si nepodepsáním zadělali na to, že se s námi nebude v EU nikdo bavit a rozhodovat se bude bez nás. Europoslanec za ODS Jan Zahradil vzkazuje, že takového ministra tato země nepotřebuje.

Kníže: Otravujeme a vyhýbáme se práci. Nikdo nás nebude mít rád
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Jako jediné dvě země se Česká republika a Velká Británie odmítly připojit k paktu o rozpočtové kázni. Vláda mandátem říci NE ke smlouvě vybavila premiéra Petra Nečase i přes rozhodný odpor TOP 09.

Spolek se s námi nebude bavit

„Vnímám to jako velkou chybu, za kterou poneseme vysoké náklady v naší zahraniční politice. Naše důvody, které jsou oficiálně sdělovány, totiž vůbec nikdo nechápe a nemůže je brát vážně. Ony to také nejsou důvody, ony jsou to výmluvy. Protože skutečné příčiny jsou vnitrostranické, uvnitř ODS,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz ministr financí Miroslav Kalousek.

A jaké že důsledky za nepřipojení podpisu pod smlouvou o rozpočtové kázni nás čekají? „V EU je to jako v každém jiném spolku s členem, který věčně otravuje a vyhýbá se společné práci. Ostatní se s ním přestanou bavit a budou rozhodovat bez ohledu na něho,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Schwarzenberg nepřekvapil

Ten odmítl spekulovat o tom, zda za českým NE zmíněné smlouvě stojí prezident Václav Klaus, který jasně deklaroval, že v případě, že se mu smlouva se souhlasným stanoviskem vlády dostane na stůl, on pod ní svůj podpis nepřipojí. „To NE je výsledkem rozložení sil  a neznalostí problému v ODS,“ konstatoval Schwarzenberg.

Ze reakci pro ParlamentníListy.cz vzkázal Schwarzenbergovi europoslanec za ODS Jan Zahradil, že ministra s takovými názory Česko nepotřebuje. „Já jsem od pana Schwarzenberga ani nic jiného nečekal,“ reagoval europoslanec pro redakci.

Jen se opakuje. To je bída. Nepotřebujeme ho

„Schwarzenberg jen opakuje, co už jsme od něj slyšeli. Není schopen vysvětlit, ani obhájit svůj kladný postoj ke smlouvě. Jediný jeho argument je, že to podepsali všichni, tak musíme také. To je na ministra zahraničí velká bída,“ myslí si Zahradil.  A dodává své ostré hodnocení takových postojů: „Takového ministra tato země opravdu nepotřebuje.“

Vzhledem k tomu, že i po dnešním NE se může Česká republika ke smlouvě kdykoliv v budoucnosti připojit, ministr Kalousek boj o smlouvu s EU nevzdává. „TOP 09 bude kontinuálně usilovat o to, abychom k té smlouvě přistoupili,“ řekl Kalousek ParlamentnímListům.cz.

Slováci nás nakopli

Za to, že premiér Nečas pod smlouvu nepřipojil podpis za Českou republiku, se do nás tvrdě pustila odcházející premiérka Slovenska Iveta Radičová. Jak informuje server Novinky.cz, premiérka zmínila, že se dříve obě země předbíhaly, aby co nejdříve vstoupily do EU. Podle ní je tak nefér začít při problémech křičet, že do EU nepatří.

"Tohle nedělá čestný a rovný chlap a ženy už vůbec ne," podotkla podle serveru Radičová. „Věcně tam důvod není," myslí si o výtkách ČR vůči paktu s tím, že jde čistě o politické důvody.

My to podepíšeme, ale na schůzky nás nepozvou

Připomeňme, že smlouva má v EU vést k legislativnímu zakotvení principu vyrovnaných či přebytkových rozpočtů v dobrých časech. Současně mají být naopak důsledně trestány ty země, které taková rozpočtová kritéria poruší a ocitnou se v mínusu. Vedle TOP 09 se pro podepsání smlouvy razantně vyslovovala i opoziční ČSSD.

Naproti tomu se premiéru Petru Nečasovi na smlouvě například nelíbí, že by se ČR nemohla i přes souhlasné stanovisko se smlouvou účastnit na vrcholných schůzkách států platících eurem. Pakt prý nedostatečně zohledňuje pravidlo, že by dluh zemí neměl přesahovat 60 procent hrubého domácího produktu země.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…