Kníže chce využít své popularity. Spouští vlastní fórum

11.05.2013 12:59

Koncem měsíce zahájí svou činnost Fórum Karla Schwarzenberga. Využít by mělo popularity neúspěšného prezidentského kandidáta z lednové přímé volby hlavy státu a organizovat konference, semináře nebo diskuse o aktuálních politických a společenských tématech. ČTK to řekla místopředsedkyně Schwarzenbergovy strany TOP 09 Helena Langšádlová, která je členkou správní rady fóra.

Kníže chce využít své popularity. Spouští vlastní fórum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg podepisoval knihu o sobě s názvem Milý pane kníže.

"Zájem o zapojení se neutuchá, pořád nám chodí nové emaily," uvedla. Organizátoři mají podle ní kontakty ve všech regionech ČR, nepůjde tedy o "pražskou akci". V příštím týdnu by měl Schwarzenberg zveřejnit konkrétní plány fóra.

Fórum by mělo spolupracovat s nejrůznějšími občanskými organizacemi. "Chceme otevřít prostor pro diskusi lidí nejrůznějších názorů a postojů," uvedla Langšádlová. Fórum podle ní nesouvisí s volbami v roce 2014. Měl by to být naopak dlouhodobý projekt, zvyšující zájem o politiku v ČR. "Ukazuje se, že v ČR je v tuhle chvíli malý zájem o aktivní účast v politice," podotkla poslankyně.

Pro vzdělanost voličů

Velmi často se podle ní občané neorientují v základních věcech, rozdělení odpovědnosti mezi výkonnou, zákonodárnou a soudní mocí, věcmi v kompetencích státu, kraje a obce či města. Proto je jedním z cílů fóra i "osvěta" tohoto typu. "Aby se voliči orientovali. Bez vzdělaných voličů nemůže kvalitně fungovat demokracie," dodala.

S myšlenkou fóra přišel Schwarzenberg krátce po lednové prezidentské volbě. V ní sice ve druhém kole prohrál s nynějším prezidentem Milošem Zemanem, jeho tým ale dokázal zmobilizovat široký okruh příznivců. Jejich zájem o politiku se vicepremiér rozhodl udržet i po volebním klání, inspirací mu byla některá podobná diskusní místa v zahraničí. Některých akcí svého fóra by se měl zakladatel účastnit osobně. "Máme signály, že o to bude zájem," poznamenala s tím, že frekvence organizovaných akcí by mohla být i větší než jedno setkání do měsíce.

Na rozjezd fóra poskytla TOP 09 dar milion korun. "Budeme hledat i další zdroje na rozjezd činnosti a další aktivity," uvedla místopředsedkyně strany.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…