Kníže je zhnusen, že Leyenovou strčili do kouta. Takto by se zachovala „stará škola“

09.04.2021 11:16

Tolerance české společnosti ke skandálům představitelů států a politiků obecně stále narůstá, dění během koronavirové krize je toho zářným důkazem. Čestný předseda a poslanec TOP 09 Karel Schwarzenberg jen nerad přihlíží tak rychlému úpadku politické kultury. Ve svém facebookovém komentáři uvádí dva čerstvé příklady, na nichž svá tvrzení demonstruje. „Prezident nadává ministrovi za to, že dodržuje předpisy a zákony. Chování premiéra ke svému ministrovi, to je opravdu strašný příklad úpadku naší politické kultury,“ píše poslanec. V kontextu toho zmiňuje také příklady ze zahraničí, konkrétně pak chování tureckého prezidenta.

Kníže je zhnusen, že Leyenovou strčili do kouta. Takto by se zachovala „stará škola“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Někdy se ještě mluví o politické kultuře. Zdá se ale, že ta bleskurychle mizí,“ konstatuje kníže Schwarzenberg úvodem svého příspěvku.
 
Názorně uvádí dva příklady z posledních tří dní to dokazující. První se týká nečekaných personálních změn na ministerském postu, o kterých odvolaný ministr zdravotnictví Jan Blatný neměl do poslední chvíle ani ponětí.
 
 
„Dva ministři vlády, školství a zdravotnictví, po celodenním jednání s premiérem ulehčeně sdělili, že se pan Babiš slovem nezmínil, že by je chtěl odvolat. Tudíž byli přesvědčeni, že budou moci dál ve svých funkcích působit. A hned druhý den ráno je Jan Blatný vyhozen, aby nastoupil nový ministr, který má ovšem přednost, protože náležel za časů komunistického režimu ke stejnému spolku jako pan premiér,“ glosuje chování nejsledovanějších politiků v Česku.
 
 
Stalo se to na nátlak prezidenta Zemana, který Blatnému vyčítal, že blokoval přísun vakcín z Číny a z Ruska. Jak známo, ještě nejsou schváleny Evropskou agenturou pro léčiva a je potřebné k tomu dodat, že ani Rusko, ani Čína o schválení svých vakcín ani nepožádaly. „V jaké to zvláštní zemi žijeme, když prezident nadává ministrovi za to, že dodržuje předpisy a zákony? Ale chování premiéra ke svému ministrovi, to je opravdu strašný příklad úpadku naší politické kultury,“ hrozí se poslanec TOP 09.
 
 
A na mezinárodní úrovni to není ani o chlup lepší. Na návštěvě u tureckého prezidenta Erdogana byli předseda Evropské rady Charles Michel a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Turecký prezident ale nechal připravit pouze dvě židle. Na jedné ze židlí samozřejmě seděl on sám jako domácí pán a vedle sebe usadil pana Michela. Pro paní Leyenovou židli nenašli a byla usazena vedle na pohovce. 
Ursula von der Leyenová protestuje proti svému místu na jednání
 
 
„Kdyby byl Michel ještě Belgičan staré školy, tak by byl samozřejmě nabídl své místo paní Leyenové a poučil tak Erdogana, jak se má chovat k hostům. Bohužel se to nestalo. To je opravdu ostudný případ chování evropských reprezentantů. A je to neslýchaná nezdvořilost vůči dámě,“ dodává  Karel Schwarzenberg na závěr.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…