Kníže v televizi: Nečase jsem před Peake varoval

20.12.2012 21:36

„Neuhnu z cesty,“ takové je motto kandidáta na post prezidenta republiky Karla Schwarzenberga. Jak prozradil v Hyde Parku na ČT 24, v případě zvolení si bude stát za svým názorem. A nebude tolik usínat. Současnou politickou scénu považuje za ne příliš šťastnou, navíc prý vůbec není jisté, jak probíhající vládní krize dopadne.

Kníže v televizi: Nečase jsem před Peake varoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg

Pod vládou se v současnosti třese zem, strana LIDEM odchází kvůli odvolání její předsedkyně Karolíny Peake do opozice. „Není pochyb o tom, že probíhá vládní krize a uvidíme, jak dopadne,“ poznamenal kníže.

Skutečný důvod je podle jeho názoru ten, který dnes premiér Petr Nečas předložil veřejnosti, tedy že ministryně obrany Peake ztratila jeho důvěru. „Já jsem ho varoval, aby Peake do té funkce nejmenoval,“ pochlubil se. Tento krok nepovažoval za šťastné rozhodnutí, protože na takovém postu by podle jeho soudu měl stanout někdo, kdo představuje silnou osobnost.

Překvapily ho prý i činy samotné Peake, konkrétně odvolání armádního generála Vlastimila Picka z funkce prvního náměstka. „Kdyby řekla po dvou měsících, že s nimi nemůže pracovat, tak to pochopím. Takto to bylo celé podivné,“ nechápavě kroutil hlavou.

Zdravý spánek je normální jev

Jeden z diváků předhodil Schwarzenbergovi jeho slavné usínání během zasedání Poslanecké sněmovny. „Uvědomujete si, že na mezinárodní úrovni by to mělo podobný ohlas jako uzmutí propisky?“ ptal se. „Jako prezident občas musíte poslouchat blbosti a zdravý spánek je normální jev,“ bránil se prezidentský kandidát s úsměvem. Zároveň však dodal, že nepředpokládá, že by v roli prezidenta usínal. Hlava státu má prý totiž tu výhodu, že během nudného jednání se může prostě zvednout a odejít.

Možnost, že by mu angažmá v TOP 09 mohlo v prezidentské volbě uškodit, nevyvrátil, avšak svého členství ve straně nelituje. „Člověk si musí uvědomit priority, pro mě byla důležitější možnost něco změnit než vlastní sláva a oblíbenost,“ uvedl. Obhajoval i ministra financí Miroslava Kalouska, na jehož hlavu se v poslední době snáší nejedna kritika. „ Kalouska bráním, poněvadž zatím jsem nezjistil žádný jeho horší přečin. A že někoho zfackoval? To už se mi také stalo,“ dodal.

Lidé rychle zapomínají na minulost

„Je zvláštní, že lidem stačí 23 let, aby zapomněli, jak se tato strana chovala,“ komentoval nárůst preferencí komunistů. Svou podporu vyjádřil i protestujícím studentům v jižních Čechách proti vedení školství právě komunisty. Že by tak neuznával legitimní výsledky demokratických voleb, ale popírá. „To, že je něco legitimní, ještě neznamená, že je to správné,“ hájil svůj postoj Schwarzenberg.

Přestože strávil 41 let svého života v Rakousku, je podle svých slov šťastný, že nyní je jeho domovem právě Česká republika. „Jakmile jsem mohl, hned v prosinci 1989, tak jsem se vrátil,“ vyprávěl. V jeho občanském průkazu má kromě českého občanství i občanství švýcarské, kterého by se prý nezbavil ani v případě zvolení prezidentem. A který jazyk považuje za sobě nejbližší? „Já to mám tak, němčina je pro mě jazyk otcovský a čeština jazyk mateřský,“ smál se.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…