Koalice chce být sociální, řada věcí ale může dopadnout jinak

13.12.2013 8:12

Výsledky vyjednávání tří stran budoucí vládní koalice shrnuje server Aktuálně.cz. Rekapituluje jednotlivé oblasti a zjišťuje, že v řadě oblastí panuje spousta nejasností. A že vše nakonec může být trochu jinak. Například, že přes současné sliby se daně nakonec budou zvyšovat.

Koalice chce být sociální, řada věcí ale může dopadnout jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci sedící na lavičce v parku

„Daňový výpadek měly vyrovnat příjmy z vyšších daní pro firmy nebo zavedení zvláštní sektorové daně pro banky. Tu zatím koalice zavádět nebude a hodlá `šetřit`. Pokud se ovšem ukáže, že úspory tak velké nebudou, koalice se k diskusi o daních zase vrátí,“ píše server s tím, že jde o jeden z problémů "programu pro Českou republiku pro příští čtyři roky".

V koaliční smlouvě je zakotven dlouhodobý cíl ČSSD, a to zrušení  zdravotních poplatků. Zůstane jen devadesátikorunový poplatek za záchrannou službu.

Lidovcům se podařilo prosadit podporu rodin s dětmi. „Daňová sleva ale bude až na druhé a další děti v rodině, nikoliv už na to první, jak chtěli. Daňová sleva se navíc bude zavádět postupně - a koaliční dohoda neuvádí, jak bude velká,“ podotýká server s tím, že schválenou verzi koalice ještě propočítanou do detailů nemá.

Není jasné, jak velké úspory se dají na ministerstvech najít

Kromě úlev na daních z příjmu se můžou rodiny s dětmi těšit i na zlevnění plen nebo "nenahraditelné dětské výživy". Spolu s knihami a léky je chce budoucí koalice zatížit jen sníženou daní z přidané hodnoty. „Konkrétní sazba ve smlouvě nebude - ČSSD si ale představuje 5procentní DPH, hnutí ANO `něco mezi 5 a 10 procenty`,“ upozorňuje server.

Poukazuje na to, že hnutí ANO prosadilo svůj koncept nezvyšovat daně a "začít šetřit". Není ale jasné, jak velké úspory bude příští koalice schopna v jednotlivých resortech najít. "ANO mluví o 7 miliardách, nám - ať to počítáme, jak to počítáme - vychází tak 5 miliard," cituje server člena ČSSD, blízkého vedení strany.

Důchodci se mohou těšit na to, že koalice pro ty, kteří si k důchodu přivydělávají, obnoví daňový odpočet, zrušený Nečasovou vládou. Nová koalice také plánuje zastavit vyvádění prostředků z průběžného důchodového pilíře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…