Koalice podpoří schválení výročních zpráv ČT, ohlásil Zaorálek. Navzdory výbušným informacím

14.10.2019 16:36

Koaliční lídři se dohodli, že ve čtvrtek při projednávání ve Sněmovně podpoří výroční zprávy České televize (ČT). Po jednání sociálních demokratů a ANO to ČTK sdělil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ne všichni členové ČSSD jsou však z této dohody nadšení. Poslanec sociální demokracie Jaroslav Foldyna se v poslední době netajil velkými výhradami k vedení ČT.

Koalice podpoří schválení výročních zpráv ČT, ohlásil Zaorálek. Navzdory výbušným informacím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Sociální demokraté požádali partnery o vyjádření vzhledem ke spekulacím médií o zákulisních dohodách mezi hnutím ANO a KSČM, která umožnila vznik menšinové vlády.

„Dohodli jsme se na podpoře zpráv. Ujištění, že programové prohlášení platí a žádný obchod neexistuje, mi od premiéra stačí,“ napsal Zaorálek.

Debatu o výročních zprávách České televize dolní komora už několikrát přerušila. Tentokrát je šestice zpráv zařazena na jednání Sněmovny ve čtvrtek odpoledne. V minulosti zaznívala kritika na adresu veřejnoprávní televize zejména z řad představitelů hnutí SPD a také KSČM. Nyní část kritiků systému financování televize navrhuje i změnu v poplatcích, podle Zaorálka by to nebylo systémové.

Kritickými slovy na adresu veřejnoprávní televize nešetřil ani poslanec sociální demokracie Jaroslav Foldyna. Ve víkendovém rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zákonodárce ČSSD prohlásil, že podle jeho názoru má generální ředitel veřejnoprávní televize obří střet zájmů a ČT navíc nehospodaří dobře. Ukázalo se to prý na debatě s poslanci, o kterou požádal sám ředitel ČT Petr Dvořák.

Na semináři jsem se dozvěděl, že generální ředitel České televize a jeho žena vlastní společnost, jejíž obchodní činnost je propagována ve vysílání České televize, a to navíc zdarma. Každý, kdo si někdy přečetl Kodex České televize, speciálně jeho článek 22.1, ví, že jde o hrubý střet zájmů, který tato část kodexu jasně popisuje a zakazuje. Stejně tak je taková situace zřejmě v rozporu se zákonem o střetu zájmů, který však asi pro ředitele České televize neplatí. Připomínám, že Kodex České televize schvaluje Poslanecká sněmovna a pro všechny zaměstnance televize je jeho dodržování závazné. Tedy; pro všechny kromě ředitele Dvořáka. Pro něj a pro Radu České televize je kodex nejspíš jen cár papíru, se kterým si tak maximálně… podloží nohu od stolu. Ti lidé se pravděpodobně cítí tak, že pro ně žádná pravidla neplatí,“ rozčílil se ve víkendovém rozhovoru Foldyna.

„Dále na semináři zazněly informace o podezřelých zakázkách České televize, kdy firmy, které je vyhrály, nejenže nesplnily kvalifikační předpoklady uchazeče, ale neplnily ani své základní obecné zákonné povinnosti a byly personálně provázány s dalšími subjekty, které se na zakázce podílely. Jedna kolegyně, která se v problematice orientuje lépe než já, doslova řekla, že to vše „smrdí malou domů“. Zazněly také informace o rozdávání zakázek v hodnotě desítek milionů zcela bez výběrových řízení, o účelovém rozdělování zakázek, o účelovém slučování nesouvisejících plnění, to vše s cílem vyhnout se veřejné soutěži,“ pokračoval poslanec.

„Hovořilo se také o navyšování ceny u již vysoutěžených zakázek a dalších závažných věcech. Bylo toho opravdu hodně a musím se ještě pořádně podívat na poznámky, které jsem si dělal. Myslím, že by bylo dobré celý seminář zveřejnit. Nevím ale, jestli se pořizoval záznam,“ zdůraznil poslanec.

Serveru ParlamentníListy.cz se podařilo získat nahrávku semináře. Dotazy na jednání kladli např. poslanec hnutí ANO Pavel Juříček, jeho kolega, taktéž zvolený za hnutí ANO, Patrik Nacher nebo poslanec hnutí Svoboda a přímá demokracie Jan Hrnčíř. Ten se podivoval nad tím, že základní osnovu zprávy o hospodaření ČT si v podstatě určuje sama veřejnoprávní instituce. Dostalo se mu odpovědi, že o struktuře zprávy rozhoduje vedení televize, ale činnost, tedy analýzu práce veřejnoprávní televize, si určuje sama Rada ČT.

Výroční zprávy předkládají poslancům všechny veřejnoprávní instituce, tedy Česká televize, Český rozhlas a Česká tisková kancelář. Odkládané projednávání zpráv ČT je sledováno zejména kvůli tomu, že jejich dvojí neschválení by mohlo vést k odvolání televizní rady. Rada mimo jiné volí a odvolává generálního ředitele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…