Koalici s lidovci žádný z krajských představitelů STAN neodmítl

08.02.2017 17:45

Možnost vytvoření dvojkoalice s KDU-ČSL pro sněmovní volby žádný z krajských představitelů STAN, které se dnes ČTK podařilo oslovit, neodmítl. Řada z nich ji přímo podpořila a v Pardubickém kraji už sněm tento model schválil. V dalších regionech mají teprve jednat. Nabídku má ve čtvrtek posoudit celostátní výbor STAN. Liberecký hejtman Martin Půta (SLK) míní, že reálně se rozhodne až na březnovém sněmu hnutí.

Koalici s lidovci žádný z krajských představitelů STAN neodmítl
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Pro koalici s lidovci se kromě Pardubického kraje vyslovili rovněž představitelé STAN z Vysočiny, severní Moravy a olomouckého regionu. Mezi Starosty v Karlovarském kraji zatím převažuje názor jít do voleb samostatně, podobně jako ve středních Čechách se ale podřídí většině.

S nabídkou na vytvoření dvojkoalice se STAN přišli o víkendu lidovci, neboť by to mimo jiné zachovalo při volbách jejich značku. Předseda STAN Petr Gazdík nabídku uvítal, označil ji za odvážnou. Dvojkoalice by musela pro vstup do sněmovny získat nejméně deset procent hlasů, zatímco společné volební straně, kterou hnutí lidovcům neúspěšně navrhovalo, by stačilo pět procent. KDU-ČSL v koalici usilovala o vstup do sněmovny v roce 2002, tehdy s US-DEU získala přes 14 procent hlasů.

Jsme pro spojování

Starostové a nezávislí v Pardubickém kraji s navrženou dvojkoalicí souhlasili. „Doporučujeme celostátnímu výboru, aby dál jednal v tomto směru. Chceme být státotvorní a vstřícní, jsme pro spojování, ne pro rozdělování a nadávání jednoho na druhého,“ řekl předseda krajského výboru STAN Oldřich Koblížek.

Koalice STAN a KDU-ČSL by podle předsedy STAN na Vysočině Jana Kocába mohla být životaschopná. „V první chvíli se nám to zdálo prapodivné, ale nakonec jsme si řekli, proč ne. Zkusíme to risknout, do většího rizika jde KDU-ČSL,“ řekl Kocáb.

Předsedkyně moravskoslezských STAN Ludmila Bubeníková dvojkoalici s lidovci podporuje. „Já bych do toho šla. Je to riziko, těch deset procent, ale snad to překonáme,“ uvedla. Další členové a příznivci STAN se mají vyjádřit do čtvrtka, kdy se má konat také olomoucký krajský sněm hnutí. Rovněž jeho předseda Radim Sršeň chce dvojkoalici prosazovat. Uvedl mimo jiné, že pokud by tato koalice vznikla pro loňské krajské volby, získala by zřejmě hejtmana.

Jednání o koalici budou ještě bouřlivá

Půta očekává, že jednání o koalici s KDU-ČSL budou ještě bouřlivá. „Reálně se to rozhodne až v březnu na sněmu,“ řekl Půta. Pro případnou samostatnou kandidaturu podle něj STAN potřebuje nejen odhodlání většiny členů, ale také lídra a schopnost finančně i lidsky zajistit kampaň. „Po krajských volbách jsou ale lidské zdroje poněkud vyčerpány,“ dodal.

Středočeský předseda STAN Věslav Michalík uvedl, že situace není jednoznačná. „Musíme dát na stůl všechny argumenty pro a proti, a pak se podle toho rozhodnout,“ uvedl. Karlovarská krajská předsedkyně Jitka Pokorná chce o návrhu lidovců se členy hnutí ještě diskutovat. „Zatím to vypadá, že se členové spíše přiklánějí k tomu zachovat si samostatnost. Úplně jasno budeme mít zřejmě až ráno před odjezdem na celostátní konferenci. Přizpůsobíme se ale většině,“ řekla Pokorná.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…