Koaliční dohoda na tři a půl strany? Jiné měly petatřicet, nestačil se v ČT divit komentátor Nováček

07.05.2018 19:50

Do pátku by měla být hotová dohoda o koaliční vládě ANO s ČSSD s podporou komunistů. Po jednání s předsedou sociální demokracie Janem Hamáčkem to řekl premiér v demisi Andrej Babiš. Šéf ČSSD potvrdil, že obě strany dospěly k textu koaliční smlouvy, která je pro sociální demokraty akceptovatelná. Detaily však ani jeden z lídrů nezveřejnil. O tom, kdo musel ustoupit a co nás čeká dál, hovořil v pořadu Interview na ČT24 komentátor ČRo Petr Nováček.

Koaliční dohoda na tři a půl strany? Jiné měly petatřicet, nestačil se v ČT divit komentátor Nováček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Historik Petr Nováček

Jestli se do pátku může objevit něco, co by mohlo tuto dohodu zvrátit, nechce komentátor předvídat, každopádně ale hovoří o tom, že jde o velmi křehkou záležitost. „Ale vzhledem k tomu, jak to obě jednající strany držely v poslední době pod pokličkou, přestože se v Čechách všechno vykecá, tak mám za to, že se už opravdu dohodly,“ uvedl Nováček s tím, že v pátek bude vernisáž.

„Nevím sice přesně, jaká vernisáž, jelikož asi před týdnem jsem od Faltýnka zaslechl, že koaliční dohoda má tři a půl strany. A to bych byl fakt zvědav, protože ty všechny předešlé, které mám doma v archivu od roku 1990, mívaly tak kolem pětatřiceti,“ řekl komentátor s tím, že je pravda, že jejich součástí bylo i to, co se dá dát do programového prohlášení vlády. V koaliční smlouvě je však podle Nováčka sedm až osm stránek, které patří procedurálním záležitostem, například jak postupovat, když se strany nebudou moci dohodnout. „To mě opravdu zajímá, zda to v nové smlouvě bude, protože nevím, jak se to do tři a půl stránky vše vejde,“ podivoval se.

Poslední slovo by měli mít straníci sociální demokracie, kteří by měli v referendu buď potvrdit, nebo odmítnout spolupráci s ANO. Ať už referendum dopadne jakkoli, může to rozštěpit sociální demokracii, řekl Nováček. „Je to vážná věc, které se chopili Hamáček se Zimolou. Víte, ČSSD mívala v roce 1946 před volbami jako ústřední volební heslo ‚Jsme strana slušných lidí‘, a podle toho, co se teď děje, nevím, zda této tradici bude moci tato strana dostát,“ pochyboval Nováček.

Podle něj totiž půjde o výměnné obchody a handly. „Hamáček si toho je určitě vědom. Z jakéhosi důvodu, možná proto, že chtěl pro sociální demokracii i pro sebe zachovat nějaké to křeslo, jde požádat své spolustraníky, aby mu to schválili, či neschválili, a to je skutečně zásadní krok. Víte, jak to myslím, zkrátka jestli se poddáte, nebo jestli se nepoddáte,“ zdůraznil komentátor.

Nováček také poukázal na to, že v sociální demokracii jsou někteří funkcionáři okresní úrovně, které nečekají podle komentátora nějaké velké výhody a říkají: Do toho nepůjdeme, to nesmíme, zradíme tradici a půjdeme do vlády s trestně stíhaným, i když jsme říkali lidem, že ne. „Teď záleží hlavně na zákulisních tazích Hamáčkova vedení, zda se jim podaří stranickou základnu, tedy asi osmnáct tisíc členů, přesvědčit, to uvidíme,“ sdělil s tím, že každopádně právě členská základna to má definitivně nyní ve svých rukou.

„Víte, já jsem slyšel od svých kamarádů, členů Sněmovny, ještě před volbami, že sociální demokraté tam chodili a říkali, že se zařídí po svém, ať už volby vyhrají, nebo prohrají, že se prostě s někým domluví a nechtějí od toho jít, to vám asi musí stačit,“ odpověděl Nováček na otázku, zda má tohle vše sociální demokracie zapotřebí.

„Ale myslím, že to už asi konečně dorazí a vláda s důvěrou by mohla být do června, ostatně to celé byla strašidelná záležitost. Nejde ani o dny, jinde v Evropě se vláda vyjednávala třeba rok, ale v jiných poměrech, tady to vypadalo jako perské tržiště. Jeden den byl takový návrh, druhý den úplně opačný,“ uzavřel Nováček s tím, že je sice starý chlap, ale byl u všeho od roku 1990 a tohle ještě skutečně nikdy nezažil.

 

 

 

 

 

reklama

autor: nab

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…