Kocáb pochválil vládu, že utnula Okamuru: Na Ukrajině řádí jako komanda SS, on do toho vráží klín

12.05.2022 21:50 | On-line

Ve čtvrtečním pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS byli hosty hudební skladatel a bývalý politik Michael Kocáb, herní vývojář Daniel Vávra a kandidát na prezidenta Ivo Mareš. Diskutovali o tématech rezonujících v české společnosti. Vyjádřili se k Aleši Michlovi, který je novým guvernérem České národní banky (ČNB), okomentovali vládní „děravý“ deštník proti drahotě i to, zda kabinet zvládá dobře uprchlickou krizi.

Kocáb pochválil vládu, že utnula Okamuru: Na Ukrajině řádí jako komanda SS, on do toho vráží klín
Foto: Repro Youtube
Popisek: Michael Kocáb v debatě o migrační krizi

Novým guvernérem České národní banky (ČNB) se stal Aleš Michl, exporadce Andreje Babiše dostal od kritiků volby prezidenta Miloše Zemana přezdívku „ANO sluha“. Je také odpůrcem zvyšování úrokových sazeb. Podle Kocába mohla zafungovat spolupráce Zeman a Babiš. „Zeman si zase nenechal ujít možnost nějakým způsobem provokovat. Už udělal jeden dobrý čin tím, že změnil názor na Rusko a Ukrajinu, a to by asi stačilo. Teď jde do toho znova tímto způsobem,“ řekl hudebník.

Nesázel by ale na to, že bude Michl posluhovat Andreji Babišovi: „Když dostane vysokou funkci, což se Michlovi stalo, může do něj vstoupit stav vyšší odpovědnosti a je možné, že ačkoli posluhoval Babišovi, tak se postaví na vlastní nohy, věc bude posuzovat ve prospěch národa. Nové koště dobře mete,“ vyzval Kocáb, aby se Michlovi dalo jen trochu času, aby ukázal, že pracuje ve prospěch národa, a ne Hradu.

Vávra se Michla zastal: „Překvapuje mě, že je to tak horké téma. Myslím, že se to zase trochu zbytečně hrotí. S panem Michlem se trochu znám, když jsem se ho ptal, v čem spočívalo jeho poradenství Babišovi, tak prý v tom, že mu napíše zprávu, když se ho na něco zeptá, a pak se nic zpětně neděje,“ zasmál se vývojář s tím, že Michl měl vyjadřovat pouze své odborné názory na to, jak by se některé věci měly dělat. „To mi přijde v pořádku, to bych mu nevyčítal,“ doplnil.

Záznam celého pořadu ke zhlédnutí ZDE.

S jeho volbou tak souhlasí: „Přijde mi, že na některé věci má pan Michl podobné názory jako já, třeba jak v průběhu zjišťoval, co se děje, má neotřelé způsoby. K věcem přistupuje kreativně, tedy je mi to celkem sympatické. I když vím, že některé ekonomy to naopak děsí,“ uvedl Vávra.

Pozornost se stočila k deštníku proti drahotě. Vláda představila opatření, která mají pomoct lidem v nouzi v boji se stále narůstajícími cenami. Opozice ho ihned roztrhala na kusy.

Také Mareš našel mnoho nedostatků. „Deštník je ale pořád ještě velmi děravý. Pomoc by měla být adresnější, větší. Spousta návrhů, které jsou v deštníku prezentovány, je v podstatě jen parametrickými změnami stávajícího systému,“ řekl s tím, že například navýšení existenčního minima o deset procent ani nekopíruje současnou inflaci.

„Měly by být přijímány logické a produktivní kroky, které fakt vedou ke zlepšení,“ navázal na jeho slova Kocáb a dodal: „Deštník musí mít za důsledek významné zlepšení situace! Podívejte snížení spotřební daně na pohonných hmotách o korunu nahoru nebo dolu? Je to v podstatě jedno. Situace je velmi dramatická, podíval bych se na dodavatelské řetězce, jestli tam v maržích někdo nevyužívá situaci. Teď je riziko, že se zbohatne na všeobecné katastrofě,“ pravil.

„Další věc, která by se dala udělat, je uvažovat například – a to bude velmi radikální, co řeknu – jestli by ČEZ neměl být státní,“ rozhodil rukama, že je čas začít regulovat katastrofální nárůsty cen.

Kroky vlády rozohnily i Vávru: „Naše vláda ještě dva měsíce zpátky tvrdila, že nic dělat nebude, a teď začala plošně rozdávat peníze z vrtulníku, to je nejhorší možné řešení. S velkou slávou oznámí, že snižuje o 1,50 koruny spotřební daň na paliva... Jako zaspali trochu dobu, ten přístup je zvláštní. Tohle rozhodně inflaci nevyřeší,“ konstatoval. Pravicové řešení by bylo snižovat daně a výdaje, nechat lidem peníze, aby s nimi něco dělali.

Závěrem došlo na spory, které mezi sebou vede vláda a opozice v rámci uprchlické krize.

V úterý členové vlády naštvaně opustili schůzi Sněmovnu, když se do nich opřel předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura ve svém projevu k projednávání strategie zvládání uprchlické krize.

Kocáb chválil členy vlády, že sněmovní jednání ukončili svým odchodem: „Já to od Tomia čekal, v pořádku, že ministři odešli. V situaci, kdy na Ukrajině probíhá brutální, nelidská, vražedná válka a Ukrajinci jsou vystavení teroru srovnatelnému s řáděním komand SS, je to krajně nevkusné, i kdyby zachytil v takové mase lidí určité excesy, tomu nezabráníte,“ míní.

„Je zde i rozfoukávání ohýnku sociální nevraživosti. Tam, kde náš národ projevil neuvěřitelnou solidaritu a empatii, on do toho vráží klín a ty skupiny proti sobě hecuje. V této situaci je jeho projev nepřijatelný a neposlouchatelný,“ vyslovil Kocáb svůj názor.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…