Koktejl demagogie a fanatismu. Zaměstnanec Českého rozhlasu, který dlouhodobě sleduje články Klause ml., už se neudržel

02.05.2018 17:33

Novinář Michal Zlatkovský v minulosti pracoval pro Hospodářské noviny, server iDNES.cz či časopis Respekt. Nyní se věnuje datové žurnalistice v Českém rozhlasu. Zde mimo jiné věnuje pozornost také článkům, které tvoří poslanec za ODS Václav Klaus mladší. Zdá se, že teď mu s Klausem došla trpělivost. Rozzlobil ho prý způsob, jak Klaus nakládá s fakty.

Koktejl demagogie a fanatismu. Zaměstnanec Českého rozhlasu, který dlouhodobě sleduje články Klause ml., už se neudržel
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Václav Klaus mladší na besedě v ostravském knihcentru

Občanský demokrat Václav Klaus mladší píše týden co týden své sloupky pro server Novinky.cz. V těchto sloupcích si podle Zlatkovského příliš neláme hlavu s pravdou a ta či ona fakta překrucuje, jak se mu to zrovna hodí. Poslanec prý ve svých článcích bojuje s neexistujícími nepřáteli a s lidmi, které považuje za neomarxisty, případně s inkluzí ve školství. Tento poslancův boj podle Zlatkovského hraničí s myšlenkovým zločinem. Své slabé stránky v argumentaci prý Klaus předvedl i v textu nazvaném „Velký bratr tě sleduje“.

V tomto textu si Klaus postěžoval, že mu správci sociální sítě Facebook smazali obrázek, na němž se pravilo, že existují jen dva gendery. Cokoli jiného je prý jen duševní porucha. Podle Zlatkovského se tímto obrázkem Klaus dopustil základní chyby. Jaksi totiž zapomněl rozlišit mezi pohlavím a genderovým určením. Pohlaví jsou opravdu jen dvě, ale lidských identit, které jsou shrnuty pod slovem gender, existuje více.

„Už samotným facebookovým příspěvkem neváhá Klaus dát najevo své pohrdání humanitními vědami. Ať už nám mohou otázky genderové identity přijít jakkoliv (ne)podstatné, fakt je, že v sexuologii i dalších vědách se už desítky let rozlišuje mezi biologickým pohlavím (tedy ‚penisem nebo vaginou‘ – tím, co má na mysli Klaus) a genderem (tedy identitou, která je sociálně konstruovaná – třeba to, že se ženy líčí nebo že si muži neholí nohy, patří k jejich genderové identitě, není to biologická danost),“ napsal Zlatkovský v textu pro veřejnoprávní rozhlas.

„Tohle dělení není žádný levicový výmysl, slouží k lepšímu pochopení člověka podobně jako třeba poznatky z psychologie – a především nejde o nic neznámého, což znamená, že Klaus se o problematiku buď v životě nezajímal, protože zná ‚pravdu‘ předem, nebo že cíleně manipuluje,“ pokračoval v kanonádě datový žurnalista.

Klaus se ale nenechává fakty vyvést z míry a stěžuje si na Velkého bratra, který se snaží internet regulovat. Jako by zapomněl, že dnešnímu světu internetu dominuje několik gigantů. Tento stav podle Zlatkovského možná panu poslanci vlastně vyhovuje. 

Ať už je to, jak chce, jednu věc prý Václavu Klausovi mladšímu nelze upřít. Podle Zlatkovského je tento zákonodárce ve svých demagogických názorech opravdu konzistentní.

„Že se svým koktejlem demagogie a fanatismu rozhodl obohatit české školství, je svým způsobem pochopitelné, protože se v dané oblasti dlouhodobě pohybuje. Kombinovat tuhle svatou válku s komentováním libovolného dalšího tématu bez viditelné snahy o zjištění alespoň základních informací už ale chce skutečný zápal. Těšíme se na další příspěvky,“ uzavřel novinář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…