Kolem nákupu Tater indickou armádou obchází korupční podezření

28.03.2012 15:24

Indický ministr obrany A. K. Antony nařídil tento týden vyšetřování podezření z pokusu o úplatek ve výši 2,7 milionu dolarů, který měl být před bezmála dvěma lety nabídnut veliteli armády, generálu V. K. Singhovi, uvádí server Euro.cz. Vysloužilý generálporučík a nynější armádní lobbista Tejinder Singh částku generálovi přislíbil za nákup 600 nákladních vozů značky Tatra.

Kolem nákupu Tater indickou armádou obchází korupční podezření
Foto: acr.army.cz
Popisek: Vojenský vůz Tatra

Nejnovější korupční skandál v indické armádě vyvolává několik otazníků. Jedním z hlavních je, proč předal ministr záležitost Centrálnímu úřadu pro vyšetřování až 18 měsíců poté, co se o ní dozvěděl. Navíc se tak stalo v den, kdy o události informoval v rozhovoru v indickém tisku sám generál V. K. Singh. Ministr obrany svůj postup odůvodňuje tím, že od velitele armády tehdy neobdržel žádnou písemnou stížnost.

 Indická armáda nakoupila od roku 1986 sedm tisíc tatrovek.  Až generál Singh odmítl pokračovat v posledním kontraktu podepsaném jeho předchůdci v roce 2010. Podle něj byla auta podprůměrná a předražená. Prodej tatrovek do Indie provázejí v posledních letech podle tamního tisku kontroverze. Vládní směrnice pro nákup zařízení určených na obranu v Indii stanoví, že dodavatelem musí být pouze původní výrobce.  Tamní státní společnost Bharat Earth Movers Limited (BEML) přesto nakupovala tatrovky od roku 1997 prostřednictvím firmy Tatra Sipox se sídlem ve Velké Británii. Ta uzavřela novou smlouvu s BEML poté, co vypršela ta původní s českým Omnipolem. Právě čelní úředníci BEML měli společně s vysokými důstojníky ministerstva obrany odsát v průběhu posledních 14 let nejméně 7,5 miliardy rupií (2,73 miliardy korun) ve formě úplatků a provizí z nákupu komponentů pro nákladní vozy Tatra.
Tatra Sipox přitom nebyla ani výrobcem, ani pobočkou kopřivnické Tatry, ale společným podnikem Majsky Holdings a firmy Vectra Limited. Nyní je stoprocentně vlastněna kontroverzním slovenským podnikatelem Jozefem Majským, kterého slovenský soud poslal kvůli podvodům v dubnu 2007 na 12 let do vězení.

SLEDUJEME kauzu Tatra



Rishi již čelil trestnímu oznámení

Od roku 2005 pak BEML nakupuje nákladní vozidla Tatra od firmy Vectra Limited se sídlem ve Velké Británii. Vectra Limited patří do Vectra Group a slouží jako finanční a investiční nástroj skupiny, vlastníkem společnosti je Ravinder Kumar Rishi, člen dozorčí rady Tatry. Vectra Group na svých webových stránkách uvádí, že je majoritním vlastníkem společnosti Tatra Holding, která drží 91,62 % akcií kopřivnické Tatry. Předsedou dozorčí rady Tatry je William Cabaniss, bývalý velvyslanec USA v České republice.

Ravinder Kumar Rishi již loni čelil trestnímu oznámení kvůli podezřele nevýhodným dodávkám autodílů do Indie. Oznámení na něj podal počátkem loňského dubna někdejší elitní detektiv a bývalý dlouholetý šéf Transparency International Václav Láska. Podle něj prodávala Vectra díly často pod výrobními náklady, kvůli čemuž kopřivnické automobilce vznikla škoda ve výši zhruba 270 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lfr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…