Kolik mrtvých stály americké války? Univerzita našla odpověď

20.05.2023 13:25

Soukromá Brown University sídlící v USA ve státě Rhode Island uveřejnila studii Watson Institutu mapující dopad válek rozpoutaných po 11. září. Jde o války v Iráku, Afghánistánu, Sýrii či Libyi. Autoři studie hned v úvodu zdůraznili, že odpovědnost za smrt a dlouhodobé následky nepřipisují žádné konkrétní straně či jednotlivci, ale je zřejmé, že se zaměřili např. na země, kde se v konfliktech ve jménu boje proti terorismu angažovaly zejména Spojené státy.

Kolik mrtvých stály americké války? Univerzita našla odpověď
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký dron Predator

Autoři studie Watson Institutu na Brown University upozorňují, že v důsledku válek rozpoutaných po 11. září 2001, tedy po teroristickém útoku islamistů na mrakodrapy Světového obchodního centra v New Yorku lidé umírali i poté, co války rozpoutané v různých zemích skončily. Umírali z příčin spojených s těmito válkami.

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44423 lidí
„Nejméně 4,5 milionu lidí zemřelo ve válečné zóně po 11. září,“ píší autoři studie s tím, že lidé umírali v důsledku ekonomických kolapsů a potravinové nejistoty ve válkou zasažených regionech, ničení veřejných služeb včetně zdravotnické infrastruktury, ale také v důsledku poničení životního prostředí a šířících se dalších a dalších vln násilí.

Na tyto dozvuky války doplácí podle studie často děti a mladiství.

„Muži častěji umírají v boji, ale ženy a děti jsou častěji zabíjeny nepřímo. Ti, kteří žijí ve venkovských oblastech, jsou zvláště zranitelní, když se veřejné služby, zejména zdravotní péče, hroutí nebo jsou zničeny,“ upozorňují autoři studie.

Smyslem studie je podle autorů ukázat, jak veliké náklady, především náklady v podobě zmařených lidských životů, si válka žádá, a to i dlouho poté, co v příslušném regionu utichnou děla.

V Sýrii, v Iráku, v Pákistánu, v Libyi i v Jemenu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Amerika zabíjí především civilisty !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseStan1 , 20.05.2023 14:55:10

|  15 |  0

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …