Kolik vody z kohoutku vypijete, vypálil na ministra moderátor

11.03.2012 12:02

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Pokusí se přesvědčit senátory, aby zvedli ruku pro zákon o ochraně ovzduší, to řekl v nedělní Partii na Primě ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. S výrazným úsměvem jej na půdu Senátu pozval druhý host debatního pořadu, jímž byl místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier.

Kolik vody z kohoutku vypijete, vypálil na ministra moderátor
Foto: Repro Foto: Prima Family
Popisek: Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa v pořadu Partie na Prima Family

"Neuvažujete o tom, že byste nařídili pít kohoutkovou vodu na vládě?" začal moderátor Jan Punčochář nedělní Partii na Primě. Jak ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, tak i senátor a socialistický kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier potvrdili, že jde o dobrý nápad. "Já ji piju všude, je to šetrné k životnímu prostředí a také cenově výhodnější," uvedl zástupce ČSSD. "Víte, třeba v pátek jsem byl v Bruselu, tam dánské předsednictví kohoutkovou vodu nařídilo na všechna jednání, ale hledal jsem ji tam marně," doplnil Chalupa s tím, že každé nařízení se ve finále může obrátit proti původnímu plánu. Tak dál a k ochraně ovzduší - zavelel Punčochář poté, co se marně pokoušel vyzvídat, kolik kohoutkové vody kdo vypije.

Anketa

Máte strach z emisí?

hlasovalo: 227 lidí
Zrušené poplatky za emise velkých podniků a jejich zrušení není podle Chalupy jediným výkladem plánovaného zákona o ovzduší. "Napříč stranami byla velká snaha průmyslu ulevit," přiblížil Chalupa.

"Oba jsou dobří řečníci," uvádí ve svém hodnocení pro ParlamentníListy.cz analytik Břetislav Polách. "Ze začátku to bylo hodně neformální, ale docela věcné. Ani jeden, ani druhý se nenechal zaskočit dotazy, kolik vypijí vody, kolik tím pádem ušetří. Člen ČSSD je velice zkušený host televizí a rozhlasu, jeho už zřejmě nedostane nic, Tomáš Chalupa však na obrazovkách tak často nebývá. Alespoň já si ho nepamatuju. Zde bych chtěl ale připomenout, že před lety působil jako Klausův mluvčí, tedy vystupovat a hovořit umí na jedničku," doplňuje Polách.

K podstatě věci bylo následně řečeno, že Senát hodlá připravit řadu pozměňovacích návrhů, přičemž nejpřijatelnější je podle Jiřího Dienstbiera ten vládní. "V čem máme problém a čím si nejsme jistí, zdali v tak krátkém čase je ministerská legislativa schopná připravit návrh, kde nebude chyba. Cokoli bude motivovat znečišťovatele, aby v tom pokračovali, tak pro to ruku nezvedneme," dodal.

"Debata byla výjimečně věcná a korektní. Nešlo o jediný útok a všechna diskuse se točila kolem podstaty věci, to se mi líbilo," řekl ParlamentnímListům.cz analytik Polách. "Ona ale každá mince má dvě strany, tudíž si myslím, že nedělní vysílání se bude potýkat s nízkou sledovaností, jelikož problémy emisí se týkají především dvou krajů - Ústeckého a Moravskoslezského. Pro ostatní diváky šlo o sice podnětnou, ale nezajímavou debatu," doplňuje Polách.
 

Jak dýchá nejvíc postižená Ostrava

Český rozhlas si na sklonku loňského roku všimnul toho, že společnost ArcelorMittal začala na Ostravsku odprašovat jednu ze svých aglomerací. Je to přesně v místě, kam vláda před časem směřovala miliardovou investici, a tak je logické, že tato věc patří nyní k nejsledovanějším hlavně kvůli přísným limitům vypouštěných škodlivin. Náměstek moravskoslezského hejtmana Miroslav Novák ale upozornil, že již do roku 2007, kdy krajské úřady vydávají integrovaná povolení, dochází k průběžnému snižování limitů v rámci tuhých znečišťujících látek.

Mezi opatření patří i modernizace výrobních linek. Proto například zařízení pro spékání železné rudy v ArcelorMittalu je vybavené speciálními filtry, které zachytí více než 70 procent vypouštěného prachu, dohromady 270 tun za rok.

Minimalizovat znečištění v Moravskoslezském kraji se navíc snaží všechna zákonná opatření a místní vyhlášky. Ke zlepšení ovzduší slouží také dobrovolné dohody, grantové a evropské programy nebo kompenzační opatření.

Deklarace, kterou na Ostravsko před několika měsíci přivezl ministr Tomáš Chalupa, chce rozšířit Operační program Životní prostředí o alternativní dopravu, dále nastínit změny pravidel pro čerpání peněz z evropských i národních zdrojů, snížit emisní zátěž, kterou způsobují lokální topeniště, podpořit vědu, výzkum a osvětu a vytvořit dílčí akční plány.

"Obyvatelé zdejšího regionu jsou zhoršenou kvalitou ovzduší postiženi dlouhodobě. A tato deklarace je dalším krokem v komplexním řešení celého problému, které jsme si stanovili za cíl," řekl ParlamentnímListům.cz Chalupa.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…