Komentář pražského lídra SPD k Bezpečnostní radě státu: Dva vojáci na jeden kilometr naší hranice… taková je realita

22.06.2018 16:05

Hynek Beran, energetický expert a zároveň jednička na kandidátce hnutí SPD v Praze, poskytl ParlamentnímListům.cz komentář k aktuální politické situaci. Ta se netýká změn na resortech, ale je „skryta“ za svoláním Bezpečnostní rady státu. Tu přitom inicioval premiér Babiš. Beran v tomto duchu poskytuje své stanovisko k tomu, co lze očekávat ze závěru jednání špiček republiky za zavřenými dveřmi.

Komentář pražského lídra SPD k Bezpečnostní radě státu: Dva vojáci na jeden kilometr naší hranice… taková je realita
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nezávislý expert v oblasti energetiky Hynek Beran

Uzavření italských přístavů a rakouských a německých hranic znamená v každém případě změnu tras, kterými migranti po Evropě proudí. Tlak na invazi a zájem o migraci se dílčími opatřeními nezmírní. Jedinou možností by byla kruhová a organizovaná obrana hranic Evropské unie, v tomto případě nenarušovaná neziskovými organizacemi. Zachránit život migranta neznamená, že si jej dovezeme domů, ale že jej vylovíme z moře, aby se neutopil, a navrátíme na pevninu k němu domů nebo na jiné vhodné místo. Vycházejme tedy ze situace, že se některé přístavy i některé hranice uvnitř Evropy budou uzavírat nebo přinejmenším omezovat a migranti budou proudit dále, kudy se dá. Konkrétní scénáře mohou být různé, a musíme být tedy spíše připraveni k reakci na více situací. Ty se přitom mohou měnit den ze dne.

V případě omezování průchodnosti hranic nebudou migranti a jejich převaděči volit dálniční přechody, ale budou hledat libovolnou cestu. Hranice České republiky má necelých 2500 km. Uvážíme-li například situaci, že máme dvojnásobek obranyschopných vojáků, jsou to dva vojáci na jeden kilometr. To není mnoho. Pokud zavedou sousední země efektivnější opatření, aby na jejich polovinu hranice nepřešli, zůstanou prostě u nás proto, že se dostali k nám a nešlo to dále, i když měli namířeno původně třeba do bohatšího Německa.

Anketa

Která skupina obyvatel potřebuje od státu okamžitou pomoc?

57%
3%
hlasovalo: 12540 lidí
Některé současné názory říkají, že se k nám konflikt nepřibližuje, ale že jsme již jeho součástí a odehrává se pod našimi okny. Moderní konflikt se neodehrává v zákopech, jako tomu bylo třeba u Stalingradu. V popředí zájmu je ochrana vnitřních částí území, zejména měst s větší hustotou obyvatelstva a také jejich kritické infrastruktury. Tomu odpovídá i moderní způsob vedení boje, například Američané nebombardovali v Srbsku města a obydlená území jako v roce 1945 v Německu, ale mosty a elektrická vedení. S takovým rizikem musíme počítat i u moderních teroristů. Teroristé obvykle vybírají některé místo, kde jsou viditelní, například stanici metra, kulturní představení nebo vánoční trhy. Moderní město má mnoho jiných zranitelných bodů: silniční tunely, energetické rozvodny, vodojemy a řadu dalších. Vyřazení každého takového systému dostává celé město na kolena.

Proto, pokud cítíme ohrožení z možných migračních vln, musíme se soustředit nejen na obranu hranice, ale i na zabezpečenost naší kritické infrastruktury a také jejího spolehlivého fungování nejen v době povodně, ale i v době takovéhoto moderního nebezpečí. Budováním „tržního prostředí“, privatizací a výběrem poplatků, tuto vlastnost nedocílíme. Chceme-li žít v bezpečné zemi i v dnešní době převratných změn a nových rizik, je to komplexní problém. Místo, které potřebujeme chránit, nemusí být jenom v pohraničních horách, ale i v sousední ulici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…