Komentátor MF Dnes ke kauze exposlanců: Právní chaos vrcholí, hrozí rozvrat

17.07.2013 8:04

Nejvyšší soud (NS) rozhodl o propuštění bývalých poslanců ODS Ivana Fuksy, Marka Šnajdra a Petra Tluchoře, kteří byli zatčeni kvůli tomu, že se vzdali mandátů výměnou za nabídku lukrativních postů. To policie a státní zástupci vyhodnotili jako úplatek. Komentátor MF Dnes varuje před rozvratem a vládou silné ruky.

Komentátor MF Dnes ke kauze exposlanců: Právní chaos vrcholí, hrozí rozvrat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Šnajdr

Komentátor deníku Karel Steigerwald hodnotí rozhodnutí NS jako přiložení dalšího polínka na ohromnou vatru, kde už nyní hoří elementární důvěra v právní stát. "Zejména ve věci pro republiku tak zásadní, v níž padla vláda, čekalo by se od Nejvyššího soudu, že prostor pro právní zmatky nenechá. Že s rozhodnutím dá veřejnosti současně i jasný výklad," píše komentátor s tím, že místo toho soud řekl jen tolik, aby si občan pomyslel, že jde zase o nějakou lumpárnu.

"Kdo má mít ještě i dnes nějakou důvěru v orgány státu?" ptá se autor komentáře. "Máme věřit, že jde o boj proti korupci a kmotrům. Věříme raději, že jde o politické války a zneužívání orgánů státu k nim," píše.

Chaos. Hrozí prý rozvrat

Podle Steigerwalda měla po zatčení tolika vysokých státních činitelů následovat "zatraceně dobře argumentovaná objasňující informace". Místo toho, aby státní zástupce Ivo Ištvan veřejnost přesvědčoval o správnosti svého postoje, zvyšoval prý spíše pochybnosti o něm. "Státní orgán něco řekl a obratem padla vláda, včera řekl něco jiného. To není kvašení a zrání právního názoru, to je - řečeno slabým slůvkem - chaos," tvrdí komentátor.

O hledání spravedlnosti tu prý nejde. Kde nestačí politický um, tam politika nastrčí policajta, státního zástupce nebo prý dokonce prezidenta, píše Steigerwald. "Z těchto ingrediencí se žádná vyspělá demokracie neuvaří. Z nich se uvaří jen rozvrat, zmar a volání po silné ruce, která to dá do pořádku. Jedna taková ruka se nabízí," varuje komentátor.

reklama

autor: adr

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…