Komentátor Marjanovič: Západ ztratil schopnost přinášet oběti ve válce

24.09.2014 9:19

Americká vláda tentokrát podle Teodora Marjanoviče splnila svoje slova a zahájila bombardování pozic Islámského státu i v Sýrii. Potíž je podle komentátora MF Dnes v tom, že nikdo ze spojenců nechce poslat do terénu vojska. Západní společnost podle něj není schopna dlouho a úporně válčit, a právě toto islamisté dobře čtou. V tomto ohledu je prý západní civilizace lehčí sousto než Izrael.

Komentátor Marjanovič: Západ ztratil schopnost přinášet oběti ve válce
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank

Komentátor Marjanovič píše, že západní civilizace by si přála rychlou válku. „Chirurgickými zásahy rozdrtit nebezpečí v podobě Islámského státu, které začalo bujet a ohrožovat nejen okolí, ale celý svět vůkol,“ uvádí komentátor MF Dnes.

Jenže takto to údajně nechodí a zejména ne na Blízkém východě. Marjanovič připomíná izraelský útok v Gaze, kde byla provedena i pozemní ofenziva a padlo tam mnoho desítek vojáků. Vysvětlil na tomto příkladu, proč je nerealistická ona rychlá, chirurgická válka bez vyslání pozemských vojsk. „Protože útočné raketové systémy instalace Hamásu, natož pak tunely nešlo zničit pouze ze vzduchu. Muselo se na to jít pěšky a vše dorazit zblízka,“ vysvětluje.

Západ nemá vůli snést oběti

Marjanovič se domnívá, že zásahy pouze ze vzduchu vítězství nemohou přinést. „Zatímco izraelská společnost daň v rakvích chápe a rozhodnutí svých politiků a armádních špiček podporuje, potýká se západní společnost se ztrátou vůle snést oběti svých vojáků z povolání. Vše pak doprovází nedostatek vize v hlavách politiků, kteří se k akcím rozhoupávají ostudně pozdě, když je k tomu dotlačí veřejné mínění, iritované nějakou nechutností. Zde ji sehrála videa zachycující teatrální uříznutí hlav třem zajatcům,“ popisuje údajnou slabost Západu komentátor.

Marjanovič považuje nálety na pozice Islámského státu v Sýrii za správné. Islamistické militanty pak přirovnává k Rudým Khmerům dnešní doby. „Jenže, kdo půjde a dorazí je zblízka, jako šli do Kambodže v 70. letech Vietnamci?“ ptá se Marjanovič. Pak nastiňuje několik možných scénářů dalšího vývoje a konstatuje, že žádný z nich není „zrovna povznášející“.

Když vydržíme tohle bití, pak bude klid

Komentátor uvádí řadu důvodů, pro které je nepravděpodobné, že útok povede k rychlému úspěchu. „Největší zbraní islamistů není jejich bezbřehá ochota umírat, či jejich zručnost, s jakou umějí i pomocí sociálních sítí rekrutovat devianty skoro z celého světa. Síla těchto uctívačů smrti spočívá v tom, že čtou v naší politické kultuře. Vidí, že nejsme schopni dlouho a úporně válčit. Jsme slabí, protože každého přestane bavit sledovat boje a počítat rakve. A protože většina z nás pak chce ve volbách změnu,“ míní Marjanovič.

Komentátor dnešní příspěvek do MF Dnes uzavírá tvrzením, že Islámský stát si uvědomuje, že pokud vydrží tohle bití, brzy bude zase klid. „Z hlediska jeho zlem opojených duší je západní civilizace snazší sousto než Izrael.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…